– Det er svært usannsynlig at noen av dem blir syke, sier smittevernlege Mats Erntell i Halland.

Det er først og fremst personer som har jobbet på gården, eller som har fraktet døde dyr, som får antibiotika. Ifølge smittevernlegen har to personer følt seg febersyke, og én av dem er lagt inn til observasjon på sykehus. Han tror likevel ikke det er miltbrann som har forårsaket symptomene.

– Da skal man ha hatt veldig nær kontakt med et sykt eller dødt dyr, men ettersom bakteriene etterlater seg sporer som kan overleve lenge, tar vi alle symptomer på alvor. Det er en svært alvorlig sykdom, sier Erntell.

13 dyr på gården er døde av miltbrann. De 70 dyrene som fortsatt er i live, blir i likhet med menneskene behandlet med antibiotika. Miltbrann kan i sjeldne tilfeller smitte fra dyr til menneske, men ikke fra menneske til menneske.

På søndag reiser representanter fra Jordbruksverket i Sverige til gården for å forsøke å finne smittekilden. Det kan bli aktuelt å avlive de 70 dyrene på gården, og også andre tiltak kan bli iverksatt for å forhindre smittespredning. Det skal ikke være fare for smitte gjennom matvarer fra gården.

POLITISPERRING utenfor en gård i Halland i Sverige lørdag etter at 13 dyr på gården er døde av miltbrann. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
BJ?RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX