Den jugoslaviske pressen hilste arrestasjonen velkommen som avslutningen på en tragisk epoke på Balkan, og USA er tydeligvis tilfreds med aksjonen og gir nå Jugoslavia den hardt tiltrengte økonomiske støtten på 50 millioner dollar, som ville blitt strøket hvis de jugoslaviske myndighetene ikke slo ned på krigsforbrytere og viste vilje til samarbeid med krigsforbryterdomstolen i Haag innen 1. april. Arrestasjonen av mannen som topper Haag-domstolens liste over ettersøkte, var tydeligvis tilstrekkelig bevis på samarbeid.

Korrupsjon Men i ukene framover er det først og fremst anklager om korrupsjon og maktmisbruk i hans tid som statsleder Milosevic må stå til rette for. Han er siktet for flere forhold. Forhørene om korrupsjonsanklager og maktmisbruk er allerede i gang, blant annet skal Milosevic ha forsynt seg med verdier for 1,3 milliarder kroner fra den jugoslaviske statskassen.

Men det serbiske innenriksdepartementet arbeider også for å utvide tiltalen til blant annet å omfatte skyting mot politiet i timene før han ble pågrepet. Fire politimenn ble såret, en alvorlig. Dette skjedde da væpnede Milosevic-lojalister forsøkte å hindre det serbiske politiet i å anholde ham søndag.

Milosevics forsvarer, Toma Fila, har anket kjennelsen om varetekt på 30 dager, men han innrømmet mandag at han ikke har store forventninger til at anken blir innfridd og Milosevic satt fri i påvente av en rettssak.

— Jeg forventer ikke at dette vil ordne seg, sa Fila.

Selv forsikrer den tidligere diktatoren at han er uskyldig på alle punkt. Svaret på anken blir framlagt innen onsdag.

Den tidligere statslederen risikerer foreløpig 15 års fengsel for korrupsjon og maktmisbruk i Jugoslavia.

Våpen Til tross for trusler om å drepe seg selv og familien sin, overga Milosevic seg til serbisk politi like før morgengry søndag. Da politiet etterpå gikk inn i presidentboligen fant de en mengde våpen av ulike typer: automatvåpen, maskingeværer, håndgranater og ammunisjon, i tillegg til to store panserkjøretøy. Det er antydet at Milosevic hadde kuppplaner som skulle gjennomføres i april, men andre hevder at dette lageret knapt var nok til å gjennomføre et kupp, men likevel nok til å skape en del uro. Milosevics personlige håndvåpen «Zastava» modell CZ-99 er også beslaglagt.

Dempet Applausen fra alle verdens maktsentra over arrestasjonen, var dempet noe av advarsler om at mannen som blir sett på som innstifteren til et tiår med kriger på Balkan, ikke må slippe å svare for seg foran FNs internasjonale krigsforbryterdomstol.

Forsvareren Toma Fila sier at den 59 år gamle Milosevic er utslitt etter helgens overgivelse, men likevel i god form. Men fru Milosevic, Mira Markovic, gir uttrykk for å være motløs og lei seg.

Milosevic har fått sitt ønske oppfylt, og sitter på enecelle i det som betegnes som «Hyatt»avdelingen i Beograds sentralfengsel. Den tidligere statslederen har likevel ingen hotelltilværelse på stedet han nå befinner seg, uten vinduer, fjernsyn eller radio.

Haag Når rettsoppgjøret i Jugoslavia er avviklet, står krigsforbrytertiltalen for tur, dersom Jugoslavia utleverer Milosevic.

FNs sjefanklager Carla del Ponte arbeider dessuten med å forberede en ny arrestordre på den lenge så ettersøkte mannen, hvor han i tillegg til tiltale for folkemord i Kosovo også tiltales for folkemord i forbindelse med krigen i Bosnia, hvor 200.000 personer døde i perioden 1992-1995.

— En andre arrestordre er klar. Jeg har ennå ikke signert den, men jeg tror det kan skje før slutten av denne måneden, sa del Ponte til den italienske avisen La Repubblica. Hun svarte at hun er optimistisk, på spørsmål om hun tror at Milosevic vil bli utlevert av jugoslaviske myndigheter.

— Jeg tror virkelig at Milosevic vil være i Haag innen slutten av året, la hun til.

STORT VÅPENBESLAG: Dette er noen av våpnene som ble beslaglagt i Milosevics bolig og vist fram på en pressekonferanse i Beograd mandag. (Foto:Scanpix)