Maskerte og svartkledde kommandosoldater stormet noen timer før inn i hagen rundt presidentpalasset i Beograd-bydelen Dedinje, der Milosevic holdt til. Det brøt ut skyting, og minst to personer — en offiser og en pressefotograf - skal ha kommet til skade.

Dramaet nådde sitt høydepunkt etter en natt med rykter og motstridende meldinger fra Jugoslavias hovedstad. Noen hevdet at Milosevic satt fengslet, andre at han gikk fritt omkring, og en tredje gruppe at han var blitt arrestert, men ble satt fri kort tid etter.

Ifølge den serbiske avisen Politika, var det forsvarssjefen, general Nebojsa Pavkovic, som forhindret at Milosevic ble arrestert natt til lørdag.

Politika siterer en kilde i det serbiske Justisdepartementet som forteller at ordren om å arrestere Milosevic ble gitt av myndighetene, men arrestasjonen ble forhindret i siste øyeblikk av general Pavkovic.

«Gir ikke opp»

— Han gir ikke opp. Hvorfor skulle han overgi seg? Hvordan skulle han overgi seg? Det er ikke snakk om noe slikt. Ingen har rett til å utlove belønning for et menneskes hode, sa talsmannen Zivorad Igic, med henvisning til internasjonale krav om utlevering av Milosevic.

Vestlige land har krevd at eks-presidenten blir utlevert til den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia ICTY i Haag. I disse landene ble meldingene om at Milosevic var arrestert, hilst med tilfredshet.

Men så vel i Washington som i London medga regjeringstalsmenn at de ikke hadde noe klart bilde av situasjonen i Beograd. Og i Beograd sendte sa en person som skulle være Milosevic til en lokal radiostasjon at han hadde det bra, og at han satt fredelig hjemme hos seg selv og drakk kaffe.

Området avsperret

Leif Magne Helgesen, som er Kikrens Nødhjelps representant på Balkan, fortalte sent fredag kveld på telefon til NTB om oppstyr utenfor presidentpalasset i det fornemme Dedinje. -Ved 20-tiden ble området rundt huset avsperret, sa Helgesen, mens andre øyenvitner fortalte at politibiler, ambulanser og et pansret kjøretøy kjørte opp foran huset.

Ifølge det serbiske fjernsynsselskapet BKTV skal innenriksdepartementet i Beograd ha utstedt arrestordre mot Milosevic. Men samtidig ble det understreket at arrestasjonen skulle skje uten bruk av vold, blant annet for å skåne medlemmer av Milosevics familie som oppholdt seg sammen med ham inne i presidentboligen.

Milosevic har holdt til i denne boligen, også etter at han i oktober i fjor tapte det frie presidentvalget i Jugoslavia. Hans demokratisk valgte etterfølger, Vojislav Kostunica, bor derfor fortsatt i sin private leilighet i Beograd.