PER NYHOLM

Alt tyder på at Serbias moderat konservative nasjonalister, støttet av den fengslete Slobodan Milosevics ekskommunister, vil danne regjering i løpet av et par uker.

Den konservative Vojislav Kostunica vil trolig senest i helgen få i oppdrag å danne den nye regjeringen, som på forhånd møtes med skepsis av NATO og EU.

Kostunica bekjempet Milosevic i lange tider, men vendte seg imot hans utlevering til FN-domstolen i Haag, hvor den tidligere diktatoren anklages for massemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

For Milosevics sosialister er det bokstavelig talt maktpåliggende at de kan legitimere seg ved i første omgang å støtte en demokratisk mindretallsregjering under Kostunica. Senere, frykter man i vestlige kretser, vil de kunne vende tilbake med full styrke.

Kostunica ble valgt til president i 2000. Da hadde et folkeopprør gjort veltet Milosevic, som med sitt tyranniske regime hadde kastet Balkan ut i fire kriger som kostet en kvart million mennesker livet.

Problematisk

Utgjorde Milosevic den serbiske nasjonalismes diktatoriske side, sier observatører, så utgjør Kostunica den demokratiske, men ikke mindre besværlige. Som statssjef var han en torn i siden på vestmaktene. I motsetning til den drepte statsministeren Zoran Djindjic, som utleverte Milosevic, nekter Kostunica å samarbeide med Haag-domstolen. Han oppfatter tribunalet som et vestlig instrument som har som eneste oppgave å gjøre Serbia ansvarlige for Balkan-krigene med det dypereliggende politiske formål å skade serbiske interesser.

Kostunica har tidligere gjort seg til talsmann for at det østlige Bosnias serbisk bebodde områder, samlet i den selvstyrende Republika Srpska, skal tilfalle Serbia en tanke som avvises fullstendig på vestlig hold.

Et parlamentsvalg i desember endte med en klar seier til det ekstremt nasjonalistiske Radikale Parti under Vojislav Seselj, som også er fengslet i Haag. Kostunicas Serbiske Demokratiske Parti kom på en annenplass og forhandler denne uken med andre partier om dannelsen av en mindretallsregjering som kun kan overleve med støtte fra sosialistene.

Denne støtten har partiet allerede tilsagt Kostunica, fjernstyrt av Milosevic fra hans celle i Haag.

Stemt ned

Blant de partiene som ventes å inngå i koalisjonen, er G-17 Pluss, et ekspertparti under tidligere visestatsminister Labus, en av Serbias førende økonomer, og den Serbiske Fornyelsesbevgelse under dikteren Vuk Draskovic. Sistnevnte er personlig imot den skisserte regjeringsdannelsen, men er blitt stemt ned av sitt hovedstyre.

Det anses for gitt at Kostunica i sin forestående rolle som regjeringssjef vil innstille det allerede sterkt reduserte samarbeid med FN-domstolen.