Milosevic er varetektsfengslet i 30 dager, opplyste søndag ettermiddag hans advokat til serbisk fjernsyn

Stillingskrig Den 26 timer lange stillingskrigen utenfor boligen til eks-presidenten endte tidlig søndag morgen med at Milosevic overga seg. Dramaet tok slutt uten at noen ble skadet, selv om det ble løsnet skudd inne i huset, der Milosevic og familien forskanset seg.

Milosevic ble kjørt til et fengsel i den jugoslaviske hovedstaden, og den serbiske justisministeren sa at han ville bli avhørt i løpet av dagen, siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Vestlige land reagerte med glede og lettelse og sa at arrestasjonen er et første steg mot å stille Milosevic for krigsforbryterdomstolen i Haag. Haagdomstolen har tiltalt den tidligere jugoslaviske presidenten for brudd mot menneskeheten.

Og fra Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina — som alle tilhørte det tidligere Jugoslavia - kom det gledesytringer og forhåpninger om at Milosevic blir stilt for krigsforbryterdomstolen. -Milosevic har begynt en lang reise som må ende foran dommerne i Haag, sa Kroatias utenriksminister Stipe Mesic.

To prosesser Den jugoslaviske påtalemyndigheten er imidlertid i første rekke opptatt av Milosevics brudd på jugoslavisk lov og av å få stilt ham for retten i hjemlandet.

Eks-presidenten er siktet for maktmisbruk mens han var president i Serbia og senere Jugoslavia, samt for å ha brukt statlige midler til egen vinning og for å holde seg selv ved makten.

I fengslingsmøtet benektet han all skyld i disse anklagene, som er grunnlaget for fengslingen. - Milosevic sa at han ikke er skyldig. Ikke på noe punkt i tiltalen, sa forsvareren Toma Fila. - Han vil forsvare seg. Han vil snakke ut og fortelle sannheten.

Krever utlevering FNs krigsforbryterdomstol oppfordret søndag jugoslaviske myndigheter til å overlevere Milosevic innen utgangen av året. Men Jugoslavias president Vojislav Kostunica har flere ganger sagt at han ikke vil utlevere sin forgjenger til Haag-domstolen.

Søndag sa Serbias justisminister Vladan Batic følgende: "Vi kan ikke bestemme oss for å utlevere Milosevic eller noen annen jugoslavisk statsborger før vi har vedtatt en lov om samarbeid med Haagdomstolen".

USA truer med å kutte pengestøtte til Jugoslavia hvis myndighetene ikke samarbeider med domstolen. Hvorvidt arrestasjonen er bevis godt nok bevis på samarbeid til at USA fortsetter hjelpen, blir avgjort tidligst mandag, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Dramatisk De siste dagene har vært preget av en spent stemning rundt Milosevic´ residens i Beograd, der serbisk politi og antiterrorpoliti omringet huset mens Milosevics tungt bevæpnede private, livgarde befant seg inne i huset. Flere fryktet at Milosevic, som skal ha vært i mental ubalanse da han ble pågrepet, ville ta sitt og familiens liv inne i huset.

Det hele endte imidlertid med at han overga seg i femtiden søndag morgen. Hans datter Marija skjøt flere skudd i lufta i sinne over at han ble pågrepet.

Milosevics demokratisk valgte etterfølger Vojislav Kostunica og flere andre toppolitikere forhandlet tidligere på natten med eks-presidenten. En talsmann for Milosevics sosialistparti, Ivan Dacic, snakket om "et gjennombrudd".

Under søndagsnattens forhandlinger med representanter for regjering og politiske partier, skal Milosevic stadig ha gjentatt at han heller ville dø enn å la seg pågripe. Men rådgivere i hans eget sosialistparti SUS overtalte ham til slutt til å overgi seg, ble det sagt.

(NTB)

Les også: - Hæren hindret ikke pågripelsen av Milosevic Verden hyller arrestasjonenMilosevic varetektsfengsletMilosevic arrestert, dramaet i Beograd over Milosevic-regimets vekst og fall Jagland: - Gledelig at Milosevic ble arrestert Milosevic skal avhøres i dag FN: Vil ha Milosevic overlevert innen 2001 Milosevics datter skjøt da faren ble arrestert USA: -Milosevic må svare for krigsforbrytelser

FENGSLET: En gammel plakat hengt opp av Milosevics motstandere i Beograd skulle vise seg å illustrere søndagens begivenheter. (Foto: ScanPix)