Selv om det i 2005 ble distribuert nødhjelp for nærmere 105 milliarder kroner, mer enn noensinne tidligere, mottok millioner av ofre i land som Kongo, Sudan, Tsjad, Nepal, Tsjetsjenia og Colombia altfor lite.

Det går fram av den årlige World Disaster Report fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger.

Medienes søkelys Mens ofrene for tsunamien i Asia i gjennomsnitt fikk nødhjelp for 7.600 kroner, måtte ofrene for tilsvarende katastrofer i Afrika i gjennomsnitt nøye seg med nødhjelp for 160 kroner hver, går det fram av rapporten.

Denne forskjellsbehandlingen er «helt uakseptabel» konstaterer Røde Kors, som mener regjeringer, givere, hjelpeorganisasjoner og media må dele ansvaret for at mange ofre glemmes.

– Til skarpere medienes søkelys er på slike svært synlige katastrofer, til mer omsluttet av mørke blir mer kroniske og ofte mer dødelige humanitære kriser, heter det i World Disaster Report 2006.

Jordskjelv Ifølge rapporten fant det sted 744 naturkatastrofer i 2005, om man holder væpnede konflikter og epidemier utenom.

99.425 mennesker ble drept i disse katastrofene, 84 prosent av dem under det kraftige jordskjelvet som rammet Kashmir-regionen i oktober.

I alt 161 millioner mennesker ble berørt av katastrofene og mange av dem fikk livene rasert, går det fram av rapporten.

Forskjellsbehandling Hvorfor fikk egentlig orkanen Katrina, som kostet 1.300 mennesker livet da den rammet kysten av USA i august, 40 ganger mer medieomtale enn orkanen Stan som drepte 1.600 i Guatemala noen uker senere, spør Røde Kors.

Og hvorfor fikk den væpnede konflikten i Nepal så mye medieomtale, mens knapt noen registrerte at det døde 5.000 mødre og 30.000 nyfødte i landet årlig, spørres det videre.

– Det døde 25 ganger så mange kvinner i Nepal i løpet av de ti årene konflikten pågikk, som det konflikten kostet av menneskeliv, sa Jonathan Walter da han la fram rapporten i Geneve onsdag.