Tallet på omkomne er fortsatt usikkert, men den lokale Røde Halvmåne anslår at det kan komme opp i 10.000. Tjenestemenn bekreftet søndag at 2.217 mennesker er omkommet, mens den private fjernsynskanalen ATN Bangla melder om over 3.000 omkomne etter å ha lagt sammen tall fra reportere i ulike deler av landet.

I tillegg er tallet på omkomne og skadde ventet å øke kraftig når myndighetene får kontakt med øyene utenfor kysten og i Bengalbukta.

– Vårt anslag er at 900.000 familier er rammet, sier Shafiquzzaman Rabbani fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Syklende hjelp

Redningsarbeidet blir hindret av at trær som har blåst over ende blokkerer veiene.

– Vi vil forsøke igjen. På sykkel. Eller med lokale småbåter, sier M. Shakil Anwar, som jobber for CARE, på telefon fra byen Khulna.

– I avsidesliggende områder går det tregt. De hogger trær nærmest som de tar seg frem, sa Douglas Casson Coutts, fra Verdens matvareprogram (WFP).

Organisasjonen har distribuert 200 tonn med proteinkjeks til omkring 400.000 mennesker, og flere kolonner med nødhjelp er sendt fra hovedstaden Dhaka.

– Dødens dal

Mange steder i landet blir stadig lik av mennesker som er omkommet i uværet skylt i land ved elvebredder, og de sprer stank idet de råtner i vannet.

En journalist sier at det å gå gjennom den lille fiskerlandsbyen Swarankohla er som en vandring gjennom Dødens dal. Ute i gatene sørger lokale innbyggere over sine døde slektninger, og ødelagte telefonlinjer gjør at mange mennesker ikke aner om deres nærmeste er omkommet eller i live.

– Vær så snill, gi oss noe tøy som vi kan surre likene inn i, ber en landsbyboer idet han trekker liket av en mann opp fra en elv.

I mange elver flyter det også store mengder døde dyr. Lokale hjelpearbeidere sier at det i mange landsbyer er brutt ut diaré og andre sykdommer som smitter gjennom vann, og at disse sykdommene nå sprer seg.

Desperat

I noen områder blir nødhjelp distribuert ved hjelp av helikopter, og TV-bilder viser menn, kvinner og barn som desperat forsøker å få tak i varene som blir kastet ut. Også marinen er satt inn for å få sendt forsyninger til de rammede kystområdene.

Men mange ofre har fortsatt ikke sett noe til nødhjelpen, tre dager etter at syklonen Sidr rammet kystområdene.

Søndag møttes representanter for hjelpeorganisasjonene og myndighetene for å diskutere hjelpearbeidet.

Likevel har trolig myndighetenes stormvarsel reddet mange liv. Om lag 1,5 million mennesker oppsøkte tilfluktssentrene etter at stormvarslet ble sendt ut. De vendte tilbake til landsbyene etter at uværet hadde lagt seg bare for å finne at husene deres av bambus og strå var rasert og avlingene ødelagt.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX