Redningsarbeidet etter fredagens naturkatastrofe fortsatte for fullt mandag. Det offisielle tallet på omkomne steg til 5000, men myndighetene fryktet at det virkelige dødstallet er langt høyere, og at det vil overstige 10.000.

I byen Otsuchi i Iwate-regionen på øya Honshu ble det meldt at rundt 12.000 av en samlet befolkning på om lag 15.000 er savnet. Letemannskaper finkjemmet områdene nordøst i Japan i håp om å finne overlevende.

Kamp mot klokken

Røde Kors-talsmann Patrick Fuller beskrev redningsarbeidet i og omkring byen Ishinomaki som «en desperat kamp mot klokken».

— På sykehuset vårt er all tilgjengelig plass tatt i bruk, og utslitte Røde Kors-folk sover side om side med de skadde, fortalte han.

— Og det kommer stadig flokker av mennesker som trenger medisinsk hjelp. De skadde kommer til fots, de flys inn med helikoptre eller blir båret på medmenneskers rygger, skrev Fuller på sin blogg mandag.

Ifølge FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA har mer enn en halv million mennesker søkt tilflukt i midlertidige evakueringssentre. – Det som trengs mest er mat, drikkevann, tepper, brennstoff og medisinske forsyninger, het det i en kunngjøring fra organisasjonen.

Mange områder isolert

  • Redningsarbeidet og nødhjelpen forstyrres av stadige etterskjelv, tsunamivarsler og branner. Mange områder langs nordøstkysten er fortsatt isolert og utilgjengelige for hjelpearbeiderne, opplyste OCHA videre.

I flere titall regioner har det gått jordskred, og mange veier, bruer og jernbanelinjer er ødelagt. Hovedveiene i katastrofeområdet i nordøst var mandag sperret for all annen trafikk enn den som var direkte knyttet til hjelpearbeidet.

Mange av innbyggerne i hovedstaden Tokyo måtte greie seg uten elektrisitet da byens kraftselskap satte i verk planlagte kutt i strømforsyningen. Strømmen blir rasjonert som følge av at flere atomkraftverk er stengt etter å ha fått skader i jordskjelvet.

Flere av kjernekraftverkene har fått problemer med kjølesystemene, og ingeniørene ved kraftverket Fukushima-Daiichi kjemper for å unngå nedsmelting og nye radioaktive utslipp.

PUST I BAKKEN: Japanske redningsarbeidere tar en pust i bakken mellom ødelagte hus i et boligområde i byen Otsuchi mandag. Millioner av mennesker som ble rammet av jordskjelvet og tsunamien sist fredag, sto mandag fortsatt uten mat, rent vann og strøm. Det offisielle tallet på omkomne steg til 5.000, men myndighetene frykter at det kan komme til å overstige 10.000. FOTO: Scanpix