– Når et land som Somalia nå havner i medienes søkelys er det kamphandlingene og krigen mot terror som vies oppmerksomhet, ikke befolkningens lidelse gjennom 15 år med anarki, sier styreleder Kristian Tonby i Leger Uten Grensen.

I går lanserte organisasjonen sin årlige liste over de mest underrapporterte krisene i verden. Undersøkelser gjort av Observer Norge viser at 91 prosent av utenriksdekningen i norske medier i 2006 var viet Irak, Afghanistan og Midtøsten.

«Usynlige»

Alle de andre krisene i verden må kjempe om de resterende 8,5 prosent av spalteplassen og sendeflaten, skriver Leger Uten Grenser (MSF) i en pressemelding.

– Mediene tar ikke sin rolle alvorlig, sier styreleder Kristian Tonby.

Blant de verste humanitære krisene som organisasjonen hevder mediene helt overser, er konfliktene i den Den sentralafrikanske republikk og de enorme menneskelige lidelsene som følge av tuberkulose og underernæring.

– Selv om dette handler om millioner av menneskers lidelse og død, er disse krisene nesten helt usynlige i mediene. Millioner av mennesker lider i stillhet, sier Tonby, og minner om den såkalte CNN-effekten:

– Vi vet at medieoppmerksomhet ofte er en forutsetning for økt bistand og politisk oppmerksomhet, sier han.

Styrelederen sier han i forbindelse med fjorårets tv-aksjon møtte mange mennesker som etterlyste mer stoff om de glemte krisene.

Ti glemte kriser

Her er de ti humanitære krisene norske medier underrapporterer, ifølge MSF.

*** Tsjetsjenia:** Konflikten mindre intens, men hjemvendte flyktninger har ikke noe sted å bosette seg. Befolkningen bærer arr på kropp og sjel.

*** Sri Lanka:** Krigsrammede regioner utsettes for massivt bomberegn, og titusenvis av mennesker er drevet på flukt. Vold mot sivile har økt.

*** DR Kongo:** Væpnede grupper, inkludert regjeringshæren, bruker vold mot sivilbefolkningen og skaper brutale levekår.

*** Somalia:** Den pågående konflikten i Somalia fanger medienes oppmerksomhet i disse dager. Likevel er de katastrofale forholdene den jevne somalier lever under, i det store hele glemt.

*** Colombia:** Er nå inne i sitt femte tiår med voldelig konflikt og bare Sudan har flere interne flyktninger. Massakrer, henrettelser, trusler om vold og frykt er fortsatt en del av hverdagen.

*** Haiti:** Kidnappinger, seksualisert vold og sikkerhetsproblemer preger hovedstaden Port au Prince.

*** India:** Sivile fanget mellom stridende parter i konfliktområder som i Assam, Manipur og Chhattisgarh. Mange må leve uten tilgang til de mest elementære helsetjenester.

*** Den sentralafrikanske republikk:** 3,6 millioner menneskers lidelser forbigås i stillhet. Landsbyer angripes, plyndres og brennes.

*** Tuberkulose:** Hvert år nesten to millioner mennesker av sykdommen, og rundt ni millioner blir syke.

*** Underernæring:** Mer enn 60 millioner barn har til enhver tid symptomer på akutt underernæring.

RADU SIGHETI