THOMAS HEINE

Amman

Valgdeltakelse blir trolig rundt 60 prosent rapporterer valgkommisjonen og folkeavstemningen om Iraks nye grunnlov ble gjennomført med et – etter irakiske forhold – minimum av vold.

Avstemningen var muligens nest siste etappe i reetableringen av Iraks nasjonale suverenitet etter den USA-ledete invasjonen og diktator Saddam Husseins fall for to et halvt år siden. Ender avstemningen med et ja til at landet blir en føderasjon, fører det senest 15. desember til et parlament med fireårig mandat.

«Historisk dag»

«Grunnloven vil berede veien for nasjonal enhet. Det er en historisk dag, og jeg er optimistisk med hensyn til at det irakiske folket vil stemme ja,» erklærte statsminister Ibrahim al-Jaafari på irakisk stats-tv i går morges, etter at han hadde stemt i Bagdads tungt voktede «Grønne sone».

Verken resultatet eller valgdeltakelsen var kjent sent i går kveld, og ifølge en representant for valgkommisjonen, Adel al-Lami, vil det trolig gå tre dager før resultatet er klart. Han sa at valgdeltakelsen hadde vært «meget god i de sikrede sonene i nord og sør».

Også sunniene var med

Det kurdisk dominerte nord og det shiaarabisk dominerte sør var områder hvor folk også deltok i stort antall da man i januar valgte Nasjonalforsamling. Forskjellen nå var at også mange sunniarabere i landets sentrale provinser deltok.

Det ble rapportert om pen valgdeltakelse i sunnimuslimsk dominerte byer som Fallujah og Samarra, mens deltakelsen syntes mer behersket i andre sunnibefolkede byer, bl.a. Ramadi. I millionbyen Mosul i nord, der vestkanten for det meste er befolket av sunnier, ble velgere i tre sentrale bydeler hindret av opprørere i å stemme, skriver nyhetsbyrået Agence France Press.

Stort sikkerhetsoppbud

Det var skuddvekslinger mellom opprørere og irakiske og amerikanske styrker i Ramadi, seks irakiske soldater ble drept i angrep nord og sør for Bagdad, og en håndfull stemmelokaler i hovedstaden ble utsatt for beskytning og granatangrep, men sent på kvelden var det bare rapportert om ett sivilt dødsoffer nær et stemmelokale. Dermed var dagen en av årets til nå fredeligste i Irak, bl.a. takket være et massivt oppbud av irakiske og utenlandske sikkerhetsstyrker samt forbud mot nesten all biltrafikk.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende