– Gi oss tilbake stemmene våre, ropte demonstrantene, som mener at sittende president Mahmoud Ahmadinejad fusket til seg seieren i fredagens valg.

Mandag kveld ble det meldt om skyting i gatene i Teheran.

Flere reformvennlige politikere var også til stede under demonstrasjonene, blant dem to av de tapende presidentkandidatene, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi.

De kom kjørende til Enghelab-plassen (Revolusjonsplassen) i bil, der 67-årige Mousavi klatret opp på biltaket for å tale til folkemassene via en megafon.

– Folkets stemme er viktigere enn Mousavi og hvilken som helst annen person, sa han.

Mousavi, som har klaget valgresultatet inn for det mektige Vokterrådet, sa også at han er villig til å stille som kandidat i nytt valg.

Aftenposten.nos reporter arrestert

Aftenposten.nos reporter og hans sjåfør ble arrestert og ført til en kjeller i innenriksdepartementet i Teheran i dag. — Det er blitt så å si umulig å drive journalistisk arbeid ute i gatene, sier Jørgen Lohne.

Les hele saken og se deres video fra Teheran i dag

Politi i bakgatene

Men det var ikke bare grønnkledde reformtilhengere som samlet seg i Teheran mandag. Like ved den stappfulle Enghelab-plassen sto opprørspoliti og medlemmer av såkalte basijis, regjeringsvennlige militsgrupper, klare for å gripe inn mot den ulovlige demonstrasjonen.

– Da jeg kjørte forbi området tidligere i dag, var det tjukt av opprørspoliti i bakgatene. Hvis det tar helt av, og politiet hindrer demonstrantene i å flykte, kan det bli ganske blodig, sier en nordmann på besøk i Teheran til NTB.

Demonstrantene ropte slagord til sikkerhetsstyrkene, i håp om at de ville skifte side.

– Støtt oss, støtt oss! Dere er grønne som oss, lød ropene til politiet.

**Les også:

Skudd i Teheran – én drept**

– Mer isolert

Eksperter frykter at Iran vil bli enda mer isolert hvis valgresultatet blir stående.

Professor Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at mye taler for at Ahmadinejad vant sin overlegne seier ved hjelp av omfattende fusk.

– Jeg blir mer og mer overbevist om at dette ikke er noe annet enn massivt valgfusk, sier han til NTB.

Det er innenriksdepartementet og Vokterrådet som kontrollerer valget, og Ahmadinejad har sørget for å plassere sine egne folk der, slår Heradstveit fast.

– Den ene kandidaten er dermed også den som teller opp stemmene, sier han.

Meningsmåling

Men det finnes også tegn som tyder på det motsatte: at Ahmadinejad ble valgt på lovlig vis. En meningsmåling i regi av flere amerikanske organisasjoner viser nemlig at Ahmadinejad ledet stort tre til fire uker før valget.

34 prosent av de spurte sa da at de ville stemme på Ahmadinejad, mens 14 prosent ville stemme på Mousavi, hans fremste utfordrer. 27 prosent hadde ikke bestemt seg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Målingen ble imidlertid utført før den offisielle valgkampen begynte, og Mousavi, som ikke har vært politisk aktiv på 20 år, skal på forhånd ha vært en ukjent mann for mange. Det kan ha endret seg under den svært opphetede valgkampen.

– Svekket regime

Flere analytikere er enige om at valgprosessen og TV-bildene av sikkerhetsstyrker som gyver løs på opposisjonelle og journalister med køller, har svekket det iranske regimet – både på hjemmebane og i utlandet.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, kan også ha trukket i trådene for å sikre sin egen stilling.

– I ettertid ser det ut til at hele valgkampen var et show, fordi ayatolla Khamenei aldri ville la Ahmadinejad tape, sier Karim Sadjadpour ved Carnegie Endowment for International Peace i USA, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Khamenei varslet mandag at det vil bli gjennomført en gransking av valget, og han ba opposisjonen ta sine klager til rettsapparatet. Heradstveit beskriver uttalelsen som spill for galleriet.

– Han var tvunget til det, for selv ikke Khamenei kan føle seg trygg stilt overfor dette massive opprøret vi nå har vært vitne til i Teherans gater.

Les også: Irans ambassadør må inn på teppet

Gatene erstappfull av iranere som krever omvalg. Enkelte hevdet at hele tre millioner mennesker trosset regimets forbud mot å demonstrere.
DAMIR SAGOLJ
JUMANA EL HELOUEH