Stockholm: Miljöpartiet gjorde sitt beste valg noensinne, men trenger å rådslå seg imellom for å stake ut veien videre. Meningene er ulike om partiet bør skifte alliansepartnere.

Peter Eriksson, den ene av Miljöpartiets (MP) to ledere, er åpen for å diskutere samarbeid med den borgerlige alliansen.

— Vi må jo kunne snakke med hverandre etter et valgresultat som er uklart, sier Eriksson til Sveriges Radio.

Men han innrømmer at det er en vanskelig situasjon og at det kan være vanskelig å skifte side, i og med at partiet gikk til valg med et løfte om samarbeid med Socialdemokraterna og Vänsterpartiet.

— Våre velgere regner nok med at vi i all vesentlighet holder fast ved den linjen, sier han.

Bryter forlovelsen?

Eriksson er mer forsonlig enn det hans lederkollega Maria Wetterstrand var valgnatten. Hun avviste da blankt frieriet fra statsminister Fredrik Reinfeldt.

Miljöpartiet samarbeidet i valgkampen med Socialdemokraterna og Vänsterpartiet, som begge har mistet velgere. Det er mange som spør seg om MP nå vil bryte forlovelsen.

Partisekretær Agneta Börjesson sier hun ikke tror de har fått mandat fra velgerne til å samarbeide med de borgerlige. Det blir svært vanskelig å samarbeide med den borgerlige Alliansen, mener hun.

— Reinfeldts ansvar

Partiet er veldig misfornøyd med at Reinfeldt allerede har besluttet at han vil bli sittende, selv om hans regjering ikke lenger har flertall i Riksdagen. På spørsmål om MP har ansvar for å hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse, svarer Börjesson:

— Den som virkelig har ansvar, er Fredrik Reinfeldt som blir sittende og forårsaker dette enorme kaoset.

MP fikk 25 mandater i Riksdagen, noe som er seks flere enn de hadde fra før. Mange håper partiet skal hindre at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna får makt som vippeparti.

Krever ministerposter

Det er åpenbart ulike meninger om hvordan partiet skal forholde seg videre. Bror-Tommy Sturk, partiets leder i Östergötland, syns de bør være åpne for samarbeid.

— Da skal vi selvfølgelig stille krav om statsrådsposter, sier Sturk og påpeker at partiet blir nest størst i et slikt regjeringssamarbeid. Å bare være støtteparti, avviser han helt.

- Forblindet

Tross den gode oppslutningen til MP kritiserer partiets tidligere leder Birger Schlaug samarbeidet med Socialdemokraterna og Vänsterpartiet.

— Tanken på personlige statsrådsposter forblindet tunge deler av ledelsen, hevder han på sin blogg , og sier partiet ofret viktige miljøsaker for samarbeidet. Han mener det er mer naturlig at Socialdemokraterna samarbeider med de borgerlige enn at MP gjør det.

En av partienes grunnleggere, Per Gahrton, ser også på et samarbeid i Riksdagen med Reinfeldts kommende regjering som en mulighet. Men da må alliansen «avstå fra å fortsette sine forsøk på å gjennomføre et radikalt systemskifte, rive ned velferdsstaten og ødelegge miljøet», skrev han på nettstedet Newsmill .

Men han advarer likevel om at både medlemmer og velgere vil straffe partiet hardt dersom det hopper fra den ene alliansen til den andre.