Burmesiske tjenestemenn beordret deltakerne til å møte opp klokka tre om natten, fire timer før det nøye planlagte møtet skulle starte, sier innbyggere i Rangoon.

Ettersom det fremdeles er nattlig portforbud i byen, måtte mange overnatte på fabrikker og kontorer, hvor busser hentet dem natt til lørdag.

– Hver fabrikk i industriområdet måtte sende minst 50 deltakere, sier en burmeser som ønsker å være anonym, til AFP.

Disiplin og demokrati

En statsansatt forteller at hver bydel fikk beskjed om å sende folk til massemøtet, som tilsynelatende ble arrangert for å vise omverdenen at militærregimet har støtte i folket.

Ifølge tjenestemenn deltok rundt 120.000 mennesker på møtet. Der fikk de høre om militærjuntaens planer om å bygge opp et demokrati basert på disiplin.

Det har vært lignende arrangementer i militær regi rundt om i landet den siste tiden, men dette var den første markeringen i Rangoon siden militærjuntaen brukte rå makt for å slå ned demokratidemonstrasjonene forrige måned.

Vil øve press

Samtidig er FN-utsendingen Ibrahim Gambari på vei tilbake til Sørøst-Asia for å samle støtte fra landene i regionen til å øve press mot det burmesiske militærregimet.

Det er også forventet at Gambari kommer til å jobbe for å få til et nytt besøk i Burma. Under et besøk forrige måned fikk han møte både opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest i landet, og juntalederen Than Shwe.