Flere tusen soldater er involvert i aksjonen som ble igangsatt lørdag. Innbyggere i byene Qaim og Husayba i Anbar-provinsen vest i Irak forteller at de irakiske og amerikanske styrkene stenger veier og stanser bevegelse rundt byene.

Hensikten med den omfattende militæraksjonen er ifølge den amerikanske hæren å «gjenopprette sikkerheten langs den irakisk-syriske grensen og ødelegge terrornettverket al Qaida i Irak som opererer fra Husayba ved den syrisk-irakiske grensen.»

Anklager mot Syria USA hevder at al Qaida i Irak har baser i dette området, og amerikanernes plan er at det fra nå av skal etableres permanent vakthold langs grensen, som er 600 kilometer lang.

Ved siden av 2.500 amerikanske marineinfanterister deltar om lag 1.000 mann fra Iraks regjeringshær i operasjonen i Anbar-provinsen der motstanden mot den amerikanske tilstedeværelsen i Irak er enorm.

USA har lenge hevdet at de alvorligste terroraksjonene i Irak blir utført av utenlandske militante islamister som de mener krysser grensen til Irak fra Syria. Flere lokale stammer lever av utstrakt smuglervirksomhet over grensen.

Den amerikanske regjeringen har gjentatte ganger anklaget Syria for å slippe væpnede opprørere og militante islamister over grensen, og for å bruke Syria som base og utgangspunkt for aksjoner i Irak. Syrias regjering avviser dette.

— Drepte irakiske soldater Samtidig hevder al Qaida i Irak i en kunngjøring på internett at de har likvidert 15 irakiske soldater som ble kidnappet mens de var på permisjon vest for Bagdad for to dager siden.

— Deres brødre i den militære fløyen til al-Qaida-organisasjonen i Landet med de to elver bortførte torsdag 15 frafalne fra de vantro sikkerhetsstyrkene i Ameriyat al-Fallujah, hvor de var på permisjon, heter det i kunngjøringen.

Det har foreløpig ikke vært mulig å stadfeste hvorvidt kunngjøringen er ekte, og de irakiske styresmaktene har heller ikke kommentert internettuttalelsen.

Sunnileder såret En høytstående sunnimuslimsk politisk leder i Irak ble lørdag alvorlig såret i et attentat, ifølge irakiske tjenestemenn. Fakhri al-Qaisi er talsmann for Det irakiske rådet for nasjonal dialog, og ble truffet fem ganger i brystet og armen da væpnede menn åpnet ild mot bilen hans i den vestlige delen av hovedstaden Bagdad.

Al-Qaisi hadde en viktig rolle i forhandlingene om den nye irakiske grunnloven i sommer.

Også fredag var en dag preget av voldshandlinger i Irak. Elleve irakiske polititjenestemenn ble drept og 13 såret i ulike angrep nord for Bagdad.

Samme dag ble også tre amerikanske soldater drept i Bagdad-området og Anbar-provinsen, ifølge amerikanske myndigheter

Iraks president Jalal Talabani gjør salutt til irakiske offiserer utenfor huset sitt i Bagdad lørdag, da amerikanske soldater og irakiske regjeringsstyrker satte i gang en omfattende militæraksjon ved Iraks grense til Syria.FOTO: SCANPIX