STEIN SLETTEBAK WANGEN

— Myndighetene vil ikke ha Øst-Timor-scenario her for alt i verden. Det er en veldig spent stemning. Myndighetene sier at det internasjonale nødhjelpsarbeidet må avsluttes 28. mars, sier Halvor Fossum Lauritzsen, som leder hjelpeaksjonen for Det Internasjonale Røde Kors, til Bergens Tidende.

Han satt i møte med den indonesiske velferdsministeren, provinsens general og guvernøren til klokken 02.00 natt til onsdag. Selv om statsråden opprettholdt den inngåtte avtalen med Røde Kors om plasseringen av sykehuset, nekter generalen å flytte den midlertidige militærleiren han har anlagt der etter flodbølgen.

Avviser våpenhvile

Mens de krigførende partene i Sri Lanka har inngått våpenhvile etter flodbølgen, rasles det fortsatt med våpnene i Aceh-provinsen til tross for at Gam-geriljaen har sagt at de vil ha våpenhvile.

— Den øverste indonesiske generalen har sagt til meg at det ikke er inngått våpenhvile. Den spente situasjonen har gjort Banda Aceh til en spøkelsesby, sier Fossum Lauritzsen, som i går orienterte den norske Røde Kors-delegasjonen om situasjonen. Røde Kors har imidlertid ingen planer om å avlyse sitt arbeid og setter opp sykehuset et annet sted i det samme området.

Det militære nærværet i Banda Aceh er økt betydelig de siste dagene. Samtidig strømmer det stadig til nye hjelpeorganisasjoner fra hele verden, noe som fører til kaotiske tilstander på flyplassen, veiene og i byen.

— Situasjonen er veldig typisk; først kommer sjokket, så sorgen og raseriet. Selv om det er en naturkatastrofe, kommer sinnet. Og noen vil alltid bruke situasjonen politisk. Jeg synes det er veldig realt av partene på Sri Lanka å enes om at det viktigste nå er å få folk til å overleve, sier Røde Kors-sjefen.

Tortur og massakrer

Bergens Tidende besøkte i går Lampaku-distriktet der Gam (Aceh Merdeka Group) står sterkt. Området har vært herjet av en brutal krig siden 1976 da geriljaen startet sin kamp for en uavhengig Aceh-provins i en konflikt der både de og myndighetene er beskyldt for brutale overgrep.

Også etter flodbølgen har det vært trefninger, og tre Gam-soldater skal være drept. Håpet om våpenhvile øker heller ikke når det ryktes at det er indre uenighet i Gam i forhold til hvordan man skal forholde seg til regjeringen i disse dager.

Sykehuset klart lørdag

Politisk uro og uenighet om plasseringen av sykehuset er ikke det eneste som skaper vansker for hjelpearbeiderne. Kaoset på flyplassen fører stadig til forsinkelser for Norges Røde Kors som sliter med å få fløyet inn feltsykehuset. I går var i underkant av 50 prosent av sykehuset på plass.

— Men jeg regner med at vi er operative lørdag, sier Fossum Lauritzsen som imidlertid kan glede seg over at andre deler av Røde Kors-aksjonen går meget bra. Og at myndighetene gjør unntak for Røde Kors når det gjelder kravet om at hjelpeorganisasjonene må være ute av Aceh-provinsen innen 28. mars.

SPENT SITUASJON: Regjeringsstyrkene nekter å forlate området der Norges Røde Kors skulle sette opp sitt feltsykehus. - Situasjonen her er meget spent, sier Halvor Fossum Lauritzsen som leder Det Internasjonale Røde Kors-arbeidet. <br/>Foto: RICHARD SAGEN