Kevin Tillman, bror til den amerikanske baseballstjernen Pat Tillman, fortalte tirsdag en kongresshøring at militære myndigheter hadde diktet opp en historie om at hans bror var blitt drept i harde kamper mot Taliban i Afghanistan i 2004.

Sannheten viste seg å være at han ble drept av skudd fra soldater i hans egen avdeling.

– Vår familie ble fortalt at Pat ble skutt i hodet av fienden i harde kamper, fortalte Kevin Tillman, som var i Afghanistan samtidig med sin bror.

Han sier de opplevde det som et svik da de flere uker senere fikk vite at Pat Tillman var skutt og drept av overivrige soldater fra sin egen tropp.

Pat Tillman var baseballstjerne med en mulig millionkontrakt, men valgte å verve seg til hæren etter 11. september 2001.

– Å avsløre at Pats død var et brodermord ville vært nok en politisk ulykke, og en brutal sannhet det amerikanske folket ikke ville akseptert, sa Kevin. Den andre som vitnet for kongresshøringen var Jessica Lynch. Hun ble skadet da bilen hun satt i ble truffet av en rakett under invasjonen i Irak i 2003.

For hjemmepublikum i USA ble hun framstilt som «Rambo-jenta», som hadde kjempet mot fienden til siste kule før hun ble tatt til fange av irakiske styrker.

Sannheten var at hun ikke hadde løsnet et skudd. Hun ble tatt hånd om av irakiske leger på et lokalt sykehus, der hun ble «befridd» av amerikanske styrker ni dager senere.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor de løy og forsøkte å gjøre meg til en legende, sa Lynch under kongresshøringen.