Arkeologene fra historisk museum i Lund fant den lille bronsefiguren under utgravinger i den 2.000 år gamle byen Uppåkra i Skåne, Sveriges største jernalderboplass.

Men først for ei uke siden, da arkeologen hadde renset figuren, oppdaget de den slående likeheten med Disney-figuren, som i Sverige går under navnet Musse Pigg.

— Mikke Mus har alltid vært vår tidløse figur og har moret mange generasjoner. Dette styrker oss i den oppfatningen, men på en måte vi aldri hadde ventet, sier Disneykonsernet i en kommentar til funnet.

Det lille bronsesmykket fra 900-tallet har to store, runde ører på et like rundt hode, og har vært brukt til å holde sammen en kvinnedrakt. Sannsynligvis skal figuren forestille en løve, men smykket er nok laget av en person som aldri har sett et slikt dyr, tror arkeologene.

Nå håper de på flere funn av seriefigurer. Det hadde vært greit om Disneykonsernet kunne bidra med finansiering av utgravningene, synes Jerry Rosengren, arkeologen som fant Mikke Mus-figuren.

Samtidig går figuren sin seiersgang på nettsteder over hele verden. Funnet blir blant annet brukt som bevis for at det finnes en tidsmaskin. Disneys Mickey Mouse ble ikke født før i 1928, som dekksgutt i tegnefilmen Steamboat Willie.

OVERRASKENDE: Dette hadde vi aldri ventet, sier Disney-konsernet i en kommentar til funnet.
Drago Prvulovic
HISTORIEOMSKRIVING: Disneys Mickey Mouse ble født i 1928 - trodde alle...