— Meteorstormen søndag kveld blir en av de flotteste astronomiske hendelsene på jorda siden 1966. Det er så sjelden slikt skjer at mange kan tilbringe et helt liv uten å oppleve noe så flott, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, stipendiat ved astrofysisk institutt i Oslo.

33 år til neste gang

Søndag kveld vil jorden passere gjennom støvbeltet fra kometen med navnet 55P/Temple-Tuttle, en komet som bruker 33 år på å fullføre sin elliptiske bane fra Neptun til jorden.

Støvpartiklene vil komme inn i jordatmosfæren med en hastighet på 260.000 kilometer i timen, og bruker bare 25 sekunder på å tilbakelegge distansen Lindesnes-Nordkapp.

— Støvbeltet etter kometen kalles Leonidene, fordi meteorstormen ser ut til å stråle ut av et punkt i stjernebildet Leo (Løven), forklarer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

— Kanskje vil flere tusen praktfulle meteorer stryke over himmelen som brennende stjerneskudd, sier han.

Forutsetningen for en storslått opplevelse er godt vær og klar himmel i nord.

Ikke noe å være redd for

— Problemet er at stjernebildet Leo står ganske lavt i Sør-Norge. Utstrålingspunktet i stjernebildet vil klatre høyere på himmelen utover kvelden. Vi anslår derfor at beste tidspunkt for å se meteorstormen i Sør-Norge, vil være fra klokken 19 til klokken 21 søndag kveld, sier Røed Ødegaard.

Og skulle du være redd for å få en meteoritt i hodet, kan du ta det med ro. Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard forklarer at meteorstormen vil ligge i en høyde av 100 kilometer når det porøse materialet brenner i atmosfæren. Selv for fly i 12.000 meters høyde vil ikke meteorene utgjøre noen fare, ifølge Røed Ødegaard.