Økologisk mat er sunt, men er det bra for miljøet?

Mens verdens toppledere i dag møtes til G8-møte i Tyskland for å diskutere hvordan man skal stoppe den globale oppvarmingen, har debatten i Storbritannia tatt en ny vending.

Blåbær fra Argentina

Matvarer blir i stadig større grad fløyet til landet og bidrar til CO2-utslipp. Flere forbrukere stiller i dag krav om at økologiske matvarer blir merket med hvor stort utslipp som er knyttet til produktet, som for eksempel blåbær som blir importert fra Argentina. Dette skal sikre miljøbevisste forbrukere mot å bli villedet, slik at de kan ta hensyn til klimaet.

Ifølge det britiske miljøverndepartementet DEFRA økte CO2-utslippet i forbindelse med transport av matvarer med 19 prosent fra 1992 til 2004, til i alt 18 millioner tonn. Dette utgjør 1,8 prosent av de samlede britiske utslippene. Økningen av importen skyldes blant annet at britiske bønder ikke klarer å holde tritt med den stadig stigende etterspørselen etter økologiske produkter. Samtidig er matvareproduksjonen i landet redusert, fordi britiske bønder har fått tøffere kår. Selv om importen av matvarer bare utgjør én prosent av samlet omsetning, står denne delen for ti prosent av CO2-utslippene knyttet til transport av matvarer. Og flytransport av matvarer øker stadig.

Merker produktene

To av de største matvarekjedene, Tesco og Marks & Spencers, har allerede begynt å merke produkter som er fraktet med fly.

I forrige uke sa den økologiske organisasjonen Soil Association at den ville overveie å fjerne den økologiske statusen på matvarer som er fløyet til landet.

— Vi er bekymret for konsekvensen flyfrakt har for miljøet, og overveier å endre reglene. Vi må også ta hensyn til folk i u-land, sier leder for Soil Association, Anna Bradley.

Det er ikke bare matvarer som er i søkelyset når man vil redusere CO2-utslippet. Det er først nå britene for alvor fokuserer på energisløsingen ved dårlig isolerte boliger - enkelte med kun uisolerte vinduer. Britiske medier er også opptatt av hvor stort CO2-utslippet er hos politikere og kongelige.

For eksempel fikk britene nylig en nøyaktig oversikt over CO2-utslippene dronning Elizabeths offisielle besøk i USA sto for. Dronningen betalte 100.000 kroner til en miljøorganisasjon for å kompensere for utslippene, og ifølge en talsmann fra kongehuset har den kongelige familien skåret kraftig ned på bruken av helikoptre og private fly. Kronprins Charles er en stor miljøforkjemper og forsøker å gå foran med et godt eksempel med sin produksjon av frukt og grønt.

Et bredere perspektiv

Det finnes forskere som mener at debatten om CO2-utslipp fra matvarer er forfeilet, og bør betraktes i et bredere perspektiv. Ifølge University of Wales er det bare to prosent av utslippene i forbindelse med matvareproduksjon som kan knyttes til matvarene, derfor bør man se på hele produksjonen frem til siste ledd, lyder argumentet.

I dette perspektivet er det ifølge Cardiff University bedre å spise brød, grønnsaker og svinekjøtt enn sjokolade, oksekjøtt og ost, fordi de sistnevnte produktene krever mer energi å produsere.

IKKE BARE BLÅBÆR: Det mest miljøvennlige er å plukke blåbærene selv. Britiske forbrukere spør seg om flybårne økologiske blåbær fra Argentina egentlig er bra for miljøet. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE