På en pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedev fredag sa hun også at russiske styrker må trekkes ut fra sentrale områder av Georgia, og at det er ufornuftig av Russland å la de bli stående.

— Må vise respekt

Merkel fremholdt at en løsning på konflikten må innebære respekt for Georgias territoriale integritet. Samtidig understreket hun at både Georgia og Ukraina en gang kan bli medlemmer av NATO, men at tidsskjemaet var åpent.

Medvedev framholdt på sin side at utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia neppe vil kunne føres tilbake til Georgia. Han fremstilte Russland som en garantist for sikkerheten i Kaukasus og sa at russiske fredssoldater kommer til å sørge for at folket i de to regionene får viljen sin gjennom.

- Vil reagere igjen

— Dessverre, etter det som har hendt, er det usannsynlig at ossetere og abkhasere vil kunne bo i ett land sammen med georgierne, sa Medvedev.

Han sa også at Russland ikke er imot utenlandske observatører, men føyde til at myndighetene i de to utbryterrepublikkene er imot ideen.

— Hvis russiske styrker og fredssoldater blir angrepet igjen, vil Russland reagere på samme måte, fremholdt han.