Valgdagsmålingene etter søndagens valg viste at Merkels CDU og søsterpartiet CSU ser ut til å få en oppslutning på omkring 33,5 prosent, mens Fridemokratene (FDP) får rundt 14,5 prosent.

Det betyr at de to partiene trolig kommer til å danne regjering sammen, slik de ønsker. Også de første prognosene basert på opptelte stemmer gikk i samme retning.

Bare en knapp time etter at valglokalene stengte, erkjente sosialdemokratenes kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier nederlaget. Han slo også fast at Tyskland får en ny regjering bestående av konservative CDU/CSU og liberale FDP.

Like etter kunngjorde også Merkel selv at hun kommer til å danne regjering sammen med FDP.

Dermed tyder alt på at tysk politikk vil dreie til høyre etter valget.

Jublet for FDP

På CDUs valgvake i Berlin var det resultatet til FDP som fikk stemningen i taket. For selv om Merkel fremstår som valgets vinner, gjorde også CDU et svært dårlig valg.

Bare en gang tidligere etter krigen har partiet fått lavere oppslutning enn i år, ifølge valgdagsmålingene.

– Vi gleder oss over FDP. Mange har ventet på at vi skal få anledning til å drive en mer næringslivsvennlig politikk, sier Daniel Kliese, som er kommet fra Hamburg for å delta på valgfesten, til NTB.

Han er strålende fornøyd med valgutfallet.

– Det ville vært bedre med et sterkere CDU, men jeg er glad for svartgult flertall, det var det viktigste, sier han.

Krise for SPD

SPD gjorde sitt klart dårligste valg siden krigen og ser ut til å få en oppslutning på rundt 22,5 prosent.

Men partiets kanslerkandidat, Frank-Walter Steinmeier, ville ikke trekke seg tilbake fra toppolitikken da han erkjente valgnederlaget.

– Nettopp på denne bitre kvelden vil jeg ikke gå fra ansvaret. Å ta ansvar betyr å bidra til at SPD kan komme tilbake til gamle høyder, sa Steinmeier til skuffede supportere på valgkvelden.

– Dette er et bittert nederlag etter en valgkamp som er ført med stort engasjement, sa SPD-lederen, som også varslet at partiet nå vil bli å finne i opposisjon.

– Nå er det opp til dem å bevise at de kan regjere, understreket han med henvisning til CDU/CSU og FDP.

Venstrepartiet Die Linke får som ventet rundt 12,5 prosents oppslutning, mens miljøpartiet De grønne ligger an til å ende på 10,5 prosent, ifølge valgdagsmålingene.