Flere hundre danske trafikanter måtte tilbringe natt til torsdag på provisoriske evakueringssentre. Bilene sto igjen i grøftekanten. Siden onsdag formiddag har danske Falken (Falck) bistått 4.500 bilister, 1.500 av dem hadde kjørt seg fast eller endt i grøfta.

Politiet ba torsdag folk om å unngå alt annet enn nødvendig ferdsel i flere områder av landet. De frykter at enda flere bilister skal kjøre seg fast.

— Det er et gigantisk oppryddingsarbeid, fordi det står mange etterlatte biler der ute. Det må en stor innsats til for å få veiene kjørbare igjen, sier informasjonssjefen i Falck, Morten Jeppesen.

Sov på skoler

Opptil 600 trafikanter måtte innlosjeres på skoler, vandrerhjem og kroer etter å ha satt seg fast i snøen. Soldater og beredskapskorps ble satt inn for å evakuere trafikantene.

Militære beltebiler overtok for ambulanser, blant annet for å hjelpe åtte fødende kvinner, opplyser Jeppesen.

Tross det voldsomme snøværet skjedde det få alvorlige ulykker. En bussjåfør brakk ryggen og en passasjer brakk beinet da de fikk trær over seg i Odense. De to forsøkte å fjerne et tre som var falt over veien da enda to trær falt over dem. Også tre andre passasjerer ble skadd.

Tog i tre

På Fyn kjørte et Intercitytog inn i et tre som hadde falt over sporet. Toget fikk betydelige skader, men både passasjerer og personale slapp unna uten skader.

Det nye snøværet var ventet å ramme Vest-Jylland tidlig torsdag kveld, for deretter å bevege seg østover.

Fredag er det svenskenes tur, ifølge værmeldingene, og i Skåne er redningstjenesten i høy beredskap, skriver det svenske nyhetsbyrået TT. Beltebiler er gjort klare for nødstilfeller både i den sørlige og den nordvestlige delen av Skåne.

(NTB)