Byråkrater fra Norge og EU ble i går enige om tollen på en rekke landbruksvarer. Dermed er denne delen av EØS-avtalen omsider avklart, forutsatt godkjenning av politikerne på begge sider.

Viktigst for norske forbrukere er at importen av ost fra EU økes med over 70 prosent — og nå uten toll. 4.000 tonn ost vil finne veien inn i norske kjøledisker hvert år fra neste sommer.

Likedan kan Tine og nesten-monopolistens konkurrenter selge inntil 4.000 tollfrie tonn norsk ost til EU. Norge eksporterer i dag en del Jarlsberg, samt litt brunost og Ridderost. Her er det visse sjanser for økt eksport.

De norske forhandlerne, med Utenriksdepartementets Jan Grevstad i spissen, var i går kveld opptatte av å fokusere på denne delen av avtalen - rett og slett fordi ost er det eneste landbruksproduktet Norge greier å eksportere noe av.

For øvrig er avtalen kun balansert i den forstand at begge sider kan eksportere like kvanta til like betingelser. Men siden norske landbruksvarer er så lite attraktive - først og fremst på grunn av det for europeiske forbrukere eksotiske prisnivået - er avtalen langt fra balansert i kroner og øre. Ifølge avisen Nationen får EU lettelser i tollen på rundt 250 millioner kroner i året, mens Norge får 60.

Forhandlerne ville i går ikke kommentere tallet, fordi de hevdet at de ikke hadde regnet det ut. Konfrontert med at han tidligere har sagt at EU-lettelser på 200 millioner representerte «smertenivået», repliserte Jan Grevstad kvikt:

— Smerte er ganske tøyelig.

Mens enighet altså ble oppnådd på ubearbeidede landbruksvarer, greide Grevstad og hans folk ikke å enes med en annen EU-delegasjon om bearbeidede landbruksvarer. Her skulle forhandlingene vært fullførte tirsdag, og det blir en ny runde i dag. Men Grevstad frykter at planen om å bli ferdig før jul ryker. Årsaken, hevder han, er at EU «ikke gjør sin del av jobben».

Dermed må bedrifter som Lerum i Sogn og Fjordane og Røra i Nord-Trøndelag kanskje vente til utpå nyåret med å få avklart om de kan fortsette produksjonen av norsk syltetøy uten konkurranse fra billigere produkter fra EU. Også ferdigpizza og yoghurt står høyt på listen over sektorer Norge gjerne vil ha unntatt fra fri konkurranse.