Den mexicanske helseministeren Jose Cordova sier restauranter, kafeer, kinoer, treningssentre, museer og andre virksomheter i Mexico by og andre steder i landet, vil bli åpnet igjen på onsdag, etter å ha vært stengt siden 28. april.

Mexicanske skoleelever som har nådd ungdomsalderen, vil i løpet av uken få begynne på skolen igjen. Men barn under 15 år må fortsatt holdes hjemme, sier ordfører Marcelo Ebrard i Mexico by.

Gjenåpnes

Elever som er 15 år eller eldre, kan trolig få møte på skolen igjen fra torsdag av, sa Ebrard mandag. Han hadde tidligere samme dag kunngjort at kafeer, museer og biblioteker i den mexicanske hovedstaden vil bli gjenåpnet i løpet av uken.

Myndighetene i Mexico sier de er i ferd med å få kontroll over H1N1-viruset.

— Jeg er overbevist om at viruset kan overvinnes, sa president Felipe Calderón i et fjernsynsintervju natt til mandag. Så langt er H1N1-viruset påvist hos 1.025 personer i 20 land. Mexico er hardest rammet med 25 bekreftet døde så langt.

Uforutsigbart

Direktør for WHO, Margaret Chan, sier nyhetene fra Mexico må behandles med varsomhet.

— Influensavirus er svært uforutsigbare og villedende. Vi kan ikke bli for sikre på at det er i ferd med å gå over, sier hun, og understreker hvor viktig det er at viruset ikke blander seg med andre virus.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at pandemiadvarslene ikke vil bli økt til nivå 6, som er det høyeste på nivå, dersom utviklingen fortsetter som nå.

En pandemi på nivå 6 innebærer rask spredning av smitte mellom mennesker i minst to deler av verden. Det har foreløpig ikke skjedd. WHOs fungerende visedirektør, Keiji Fukuda, sier det hittil ikke er registrert spredning av smitte utenfor Nord-Amerika.

Alle tilfellene av svineinfluensa som er registrert andre steder i verden, kommer fra personer som har brakt med seg H1N1-viruset etter å ha vært i Mexico.

- Ikke som spanskesyken

Margaret Chan understreket samtidig at det ikke er noen tegn på at den pågående epidemien kan sammenlignes med spanskesyken, som i perioden 1917 til 1920 tok 25 millioner menneskeliv.

Og dersom svineinfluensaen likevel utvikler seg, og WHO øker advarselen til nivå 6, nedtoner Chan betydningen av en eventuell økning.

— Nivå seks betyr ikke – betyr absolutt ikke – at vi nærmer oss verdens undergang. Det er viktig med klar tale på dette punktet, slik at vi ikke utløser en panikkbølge hvis vi kunngjør nivå seks, fastslo Chan mandag.

Politisk krise

I Kina er den første politiske krisen utløst av H1N1-viruset under oppseiling. Rundt 70 mexicanere er i helgen blitt isolert på hoteller og andre steder i Kina, til tross for at ingen av dem har vist noen symptomer på å lide av influensaviruset. Mexicos utenriksminister anklager Kina for diskriminering, noe Kina avviser.

WHOs Kina-sjef, svensken Hans Troedsson, forsvarer Kinas strenge karantenebestemmelser for å hindre spredning av influensaviruset.

— Det finnes andre land som har tatt i bruk lignende tiltak som Kina, så jeg synes ikke Kina skiller seg ut fra mengden i denne sammenhengen. Det finnes mange forskjellige tiltak, og karantene er ett av dem, sier Troedsson til nyhetsbyrået AFP.

Mandag sender Mexico et fly til Kina for å hente hjem mexicanske borgere som ønsker å forlate Kina, etter at Kina sendte et fly til Mexico for å hente hjem kinesere i helgen.