Russland har sagt at de vil kompensere økonomisk for et eventuelt tap av penger eller forskningstid i forbindelse med romturisten Dennis Titos opphold på ISS, sier Nasa-sjef Daniel Goldin ifølge BBC News. Russerne er imidlertid ikke enige i at de har uttalt noe slikt.

Nasa var i utgangspunktet mot Titos opphold på ISS. Organisasjonen mente at han ville være til last og et sikkerhetsproblem. Etter at partene ble enige om at han ikke skulle entre de amerikanske delene av stasjonen uten verge gav imidlertid Nasa sitt samtykke.

— Den nåværende situasjonen har medført enormt mye stress for Nasa. Tito forstår ikke at tusener av mennesker i USA og Russland er implisert i arbeidet med romstasjonens sikkerhet, sa Goldin til et panel i den amerikanske kongressen onsdag.

Kostnadene rundt Titos tur vil bli regnet ut etter at han returnerer til Jorden. Russland må betale, mener Goldin.

Den amerikanske filmskaperen James Cameron har offentlig uttrykt interesse for en reise til ISS, men vil imidlertid vente til det eksisterer en enighet om hvordan ikke-profesjonelle astronauter skal håndteres.

Den 60 år gamle multimillionæren og tidligere Nasa-ingeniøren Tito har betalt det russiske romfartsbyrået 20 millioner dollar for turen til ISS. Han tilbringer tiden med å se ut av vinduet og høre på musikk, ifølge hans sønn.

Tito ankom romstasjonen mandag. Han returnerer med en Souyuz-kapsel femte mai.(Origo)