At de fleste stats— og regjeringssjefene gjerne i EU ville hatt John Kerry som amerikansk valgvinner, er hevet over tvil. Kerry hadde i alle fall gitt en periode med høytrykk over Atlanterhavet.

Men nå ble det, som Storbritannias statsminister Tony Blair sa: «å våkne opp til nye realiteter». Blair er jo en mann som har sitt forhold til Bush i orden, og lite å frykte.

I første omgang betyr det å gratulere Bush med seieren, uttrykke ønske om et godt samarbeid med USA, og å hjelpe Irak med penger og ekspertise til å gjennomføre valg i januar. Dette fikk EU-lederne da også gjort i går.

På motsatt flanke lot heller ikke Frankrikes president Jacques Chirac sjansen gå fra seg til å legge et lite egg.

— Det er klart at den sterke politiske utfordringen fra USA gjør det nødvendig å styrke Europa politisk og økonomisk, sa Chirac. Han la til at det var en nødvendighet å skjerpe dynamikken og samholdet i EU, i en verden der USA er den eneste supermakten. Det er målet for EU-grunnloven, understreket Chirac.

Den franske presidentens uttalelser spiller på tanken om at George W. Bush' markant høyreorienterte forfekting av amerikanske synspunkter vil fortsette å bidra til samling i EU om alternative midler og mål.

Iyad Allawi sa seg på en pressekonferanse glad for hjelpen EU tilbyr, blant annet ca. 130 millioner kroner. Men han er mindre begeistret for at en rekke EU-land - Ungarn, Tsjekkia og Nederland - snart følger Spanias eksempel ved å trekke sine mannskaper fra innsats i Irak.

— Å bygge ned den multinasjonale tilstedeværelsen, er en oppmuntring til terroristene, sa Iyad Allawi.