THOMAS HEINE

14 militante palestinere ble drept og 30 såret da israelske kamphelikoptre natt til i går angrep et fotballstadion som ble brukt som treningsbase for den islamske gruppen Hamas. Det var Israels mest bastante gjengjeldelse etter de to Hamas-selvmordsbombene i byen Beersheva i forrige uke og et av de mest dødbringende israelske luftangrepene overhodet siden konflikten blusset opp for fire år siden.

Vellykket aksjon

Dermed viste Israel på ny, som ved vårens spektakulære drap på Hamas-lederne Ahmed Yassin og Abdel-Aziz Rantisi, at man er i stand til å ramme militante nettverk uten å forårsake store skader på sivile og dermed påkalle seg internasjonal kritikk. Velplasserte palestinske agenter i de okkuperte områdene antas å være en vesentlig årsak til militære israelske suksesser av denne karakter.

Sterk kommentar

I Gaza var det i går begravelsesfølger med titusener av deltakere, og Hamas-ledere og -aktivister sverget hevn. Få timer etter angrepet avfyrte militante palestinere raketter og bombekastere mot flere jødiske bosettinger i Gaza samt mot byen Sderot i selve Israel, men uten å utrette større skade.

Mer overraskende var det at den israelske aksjonen også førte til en særdeles skarp kommentar fra palestinernes statsminister Ahmed Qurei.

— Ingen forbrytelse forblir ustraffet, sa Qurei på et regjeringsmøte om det israelske angrepet.

— Der vil uten tvil skje en gjengjeldelse, og hvis dette skjer, vil det være berettiget, erklærte statsministeren.

MASSEBEGRAVELSE: Palestinerne ba og gravla sine døde i går - etter det israelske angrepet.<br/> FOTO: SUHAIB SALEM, REUTERS