NIELS JÜRGENSEN

«Gud skje lov at det ikke skjedde noe verre. Tross den alvorlige situasjonen har De vært i stand til å hindre at det kom til ytterligheter,» sa Russlands president Vladimir Putin til Ukrainas statsminister Viktor Janukovitsj da de to møttes i går.

Møtet fant sted på en av Moskvas flyplasser og Janukovitsj hadde fløyet til den russiske hovedstaden for å spørre «storebror» om råd om den politiske krisen i den tidligere sovjetrepublikken.

Helt nytt valg ...

Russlands president støttet Janukovitsj i at det ikke er nok å gjennomføre en rask, ny annen runde av presidentvalget i Ukraina med bare Janukovitsj og opposisjonens kandidat, tidligere statsminister Viktor Jusjtsjenko, slik opposisjonen krever. De to var enige om at hele presidentvalget bør gå om, hvilket vil bety at flere kandidater kan delta i første runde. Sett fra den ukrainske regjerings og Russlands side vil det svekke Jusjtsjenkos sjanser. Dessuten vil det ta opp til tre måneder å arrangere et helt nytt valg, og da kan Janukovitsj, Ukrainas president Leonid Kutsjma — og Putin - håpe at de folkelige protestene og «revolusjonsstemningen» er løyet.

Demonstrerer fortsatt

Jusjtsjenko tok straks avstand fra at statsministeren var reist til Moskva.

«Makten har sitt utspring i Ukraina - i det ukrainske folk,» sa han.

I Kiev fortsatte Jusjtsenko-tilhengerne i går sine demonstrasjoner mens den ukrainske høyesterett på fjerde dagen møttes for å ta stilling til om presidentvalget er gyldig. Rettens avgjørelse er avgjørende for i hvilken form et nytt presidentvalg vil bli gjennomført. For at det blir et nytt valg er nå temmelig sikkert.