– Dette er en seier for det palestinske folk. Det er et nederlag for de israelske F-16-flyene, sa Ahmed Fuad Barud (33) som er medlem i den radikale palestinske gruppa Folkets motstandskomiteer.

Huset tilhørte familien til en militant leder i flyktningleiren Jabalya, som kort tid i forveien fikk varsel om at det ville bli bombet.

Israelske straffeaksjoner som dette, rettet mot hjemmene til militante palestinere, er ikke uvanlig på Gazastripen. Utfallet av nattens varslede angrep var derimot høyst uvanlig.

Hundrevis av naboer, anført av den militante Hamas-lederen Nizar Rayan, samlet seg ved huset som skulle bombes, og mange barrikaderte seg inne i bygningen og oppe på taket.

Mersmak

Aksjonen ble direkte overført på palestinsk fjernsyn og tvang Israel til å avblåse det varslede flyangrepet.

At aksjonistene lyktes med å forhindre israelerne fra å rasere huset, ga åpenbart mersmak.

– Vi oppfordrer alle stridende til å motsette seg evakuering, og vi oppfordrer alle andre til å skynde seg inn i hus som trues for å danne menneskelig skjold, sa en talsmann for Folkets motstandskomiteer.

Nizar Rayan sier også at de vil fortsette med å beskytte hus på denne måten.

– Vi vil betale med våre liv for å beskytte husene til våre krigere, så de kan være trygge på at deres hjem blir beskyttet mens de kjemper mot fienden, sier han.

Bekrefter

En israelsk militærtalsmann bekrefter at nattens varslede flyangrep i Jabalya-leiren ble avblåst, av frykt for å ramme mange sivile.

– Angrepsplanen ble skrinlagt som følge av alle menneskene som var der. Vi skiller mellom uskyldige og terrorister, sa talsmannen.

Israel høstet i forrige uke krass internasjonal kritikk etter å ha drept 19 sivile under et angrep mot et bolighus i Beit Hanoun på Gazastripen. De fleste ofrene var kvinner og barn.

Israelske talsmenn beklaget senere angrepet og hevdet at det skyldtes en teknisk feil.

Bare noen timer etter hendelsen i Jabalya gjennomførte imidlertid et israelsk kampfly et rakettangrep mot en bil midt i Gaza by. To Hamas-medlemmer satt i bilen og ble såret i angrepet. En eldre mann som tilfeldigvis befant seg på stedet, døde av skadene han pådro seg, og minst tre andre forbipasserende ble såret.

Søndag ble også tre israelere såret, en av dem alvorlig, etter at militante palestinere skjøt sju raketter mot byen Sderot.

Israels statsminister Amir Peretz ringte palestinernes president Mahmoud Abbas og ba ham om å få en slutt på rakettangrepene, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh hilser til folk som har samlet seg i og rundt et hus i Jabalya på Gazastripen for å beskytte det mot et israelsk luftangrep. Israel hadde sagt til familien som bodde i huset at det ville bli bombet, men det menneskelige skjoldet førte til at Israel avblåste aksjonen. Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh hilser til folk som har samlet seg i og rundt et hus i Jabalya på Gazastripen for å beskytte det mot et israelsk luftangrep. Israel hadde sagt til familien som bodde i huset at det ville bli bombet, men det menneskelige skjoldet førte til at Israel avblåste aksjonen.
MOHAMMED SALEM
Hundrevis av palestinere samlet seg søndag på taket og inne i huset til en militant palestiner i Jabalya på Gazastripen. Israel hadde varslet familien om at huset ville bli angrepet, men hundrevis av naboer og andre palestinere dannet et menneskelig skjold for å hindre angrepet.
MOHAMMED SALEM