En fremtredende republikansk politiker i South Carolina nølte ikke med å slå en vits på presidentfruens bekostning, etter at en gorilla hadde rømt fra Columbias zoologiske hage.

«Jeg er sikker på at det bare er en av Michelles forgjengere – antakelig uskadelig,» lød budskapet via internett.

Et par dager senere fulgte den halvhjertede unnskyldningen. «Jeg er så lei for det som jeg kan være, hvis jeg fornærmet noen. Bemerkningen var jo helt klart kun en spøk,» lød det fra Rusty DePass med et tillegg om at USAs førstedame selv hadde snakket om menneskers forbindelse til aper, noe ingen imidlertid har kunnet finne.

Rasistisk

Et par dager senere slo en e-post fra en lokalpolitiker i Tennessee an samme tone. E-posten var lagt til en plakat med bilder av alle USAs presidenter med et enkelt unntak. På Barack Obamas plass var det i stedet et par hvite øyne på kullsvart bakgrunn.

Den oppfinnsomme sekretæren Sherri Goforth forklarte at hun hadde sendt e-posten til feil liste, og det var hun lei for. Det var ikke så mye som en unnskyldning for mailens åpenlyst rasistiske innhold, og sekretæren slapp i første omgang med en repri-mande fra sin republikanske sjef.

Ekstreme radioverter

De to episodene, som Det hvite hus har valgt å overse, er blant de mildere utslagene av det hatet som USAs første svarte president har utløst i landets sterkt konservative grupper. Et hat som daglig får næring fra radioverter som ignorerer kjensgjerninger for å tiltrekke seg lyttere med de sprøeste påstander om presidenten og hans hensikter.

Kampanjen er ikke begrenset til perifere grupper eller radioverter, som kunne vært avvist som en dårlig spøk hvis de ikke til-trakk millioner av trofaste lyttere. Den konservative bevegelsens mer autoritative kanaler holder heller ikke noen igjen.

Obama hadde således knapt kommet til makten før The American Spectator lanserte en artikkel med flammende angrep under tittelen «Annen utgave av Il Duce».

Henvisningen til den italienske diktatoren og fascismen ble snart en effektiv inspirasjon. En av de konservative radiovertene unnskyldte at han så mange ganger hadde kalt Obama en sosialist, når han nå i virkeligheten var fascist.

Mussolini, Hitler og Stalin

På internett kan man dag etter dag lese hatefylte innlegg der presidenten ikke bare blir satt i bås med Mussolini. Han sammenlignes også med Hitler og Stalin fra den internasjonale scenen og på den hjemlige front med Charles Manson og David Koresh, begge beryktede massemordere.

Avvikende meninger tolereres ikke i det miljøet. Da den ellers sterkt konservative kommentatoren Jonah Goldberg tillot seg å rose presidenten for hans vellykkede håndtering av gisseldramaet på Maersk Alabama, ble hans e-post blokkert av rasende protester.

... muslim

Barack Obamas store tale i Kairo med dens tilbud om samarbeid med den muslimske verden synes å ha utløst en ny bølge av de mest ekstreme angrep. Ikke bare på internett, men også på godt gammelt papir. I den konservative avisen Washington Times var det tidligere viseforsvarsminister Frank Gaffney som beskyldte presidenten for å ha kastet seg ut i det største svindelnummer siden Adolf Hitler lurte Neville Chamberlain i München.

Gaffney, som under Ronald Reagan og hele tiden siden har vært en varm fortaler for stjernekrigprosjektet, krigen i Irak og amerikansk opprustning, la til at Obama stadig kunne være en muslim og at han hadde forbindelse med den farlige globale organisasjonen kjent som Det muslimske broderskap.

Verken Washington Times, som er eid av Moon-sekten, eller Gaffney har følt seg foranlediget til å unnskylde det som neppe kan betegnes som annet enn grovt injurierende angrep mot en mann som hele livet har kalt seg kristen.

Stoppet av McCain

Spirene til hatet som nå blomstrer, kunne en ane under fjorårets valgkamp. På flere av McCains valgmøter utløste motstanderens navn tilrop som «forræder» og «terrorist».

I første omgang ble ropene akseptert av den republikanske kandidaten, men han endret kurs da en kvinnelig tilhenger omtalte hans motstander som den arabiske kandidaten. McCain slo fast at Barack Obama var en hederlig kristen og bestemt ikke noen muslim.

Dette grepet har ikke satt stopper for de hatefylte angrepene. På ytterste høyre fløy anses det som noe nær gitt at Obama slett ikke er en riktig amerikaner, selv om fødselsattesten slår fast at han ble født på Hawaii. Den avvises av disse gruppene som en forfalskning.

Mer populær

Hatet synes å være så stort at det går langt ut over den svarte familien i Det hvite hus, som ifølge alle meningsmålinger fortsatt er mer populær enn dens forgjengere.

De giftige angrepene har for eksempel rammet presidentens kandidat til den ledige posten i Høyesterett. Limbaugh har sammenlignet Sonia Sotomayor med Ku Klux Klan -lederen David Duke og kalt henne rasist. En tidligere republikansk pre-sidentkandidat stemplet dommeren som medlem av en latinamerikansk KKK.

To drap

Brennende hat kan få tragiske konsekvenser, noe amerikanerne de siste ukene har fått uhyggelige eksempler på. Abortlegen George Tiller ble gang på gang kalt «babymorder» før han i forrige måned ble skutt i sin kirke i Wichita, Kansas.

I forrige uke stormet James von Brunn inn i forhallen til Washingtons Holocaust-museum og drepte en svart vakt. Både von Brunn og Tillers drapsmann hadde før aksjonene uttrykt flammende hat mot presidenten og alt han står for.

I New York Times spurte den liberale kommentatoren Frank Rich hva Barack Obama kunne ha gjort for å gjøre seg fortjent til så mye hat. I de første halvannet hundre dagene har han strakt ut hånden til tverrpolitisk samarbeid, han har gjort sitt beste for å gjenopplive økonomien og ikke gjort det minste forsøk på å begrense adgangen til skytevåpen som selger bedre enn noen gang.

Rich konstaterer at et betydelig mindretall av amerikanere har en irrasjonell frykt for de raske kulturelle endringene som Obama symboliserer, eller kanskje rettere for det 21. århundre.

– Forandringer kan være skremmende og traumatiske. Særlig hvis det ikke er forandringer du kan tro på, konstaterer Rich med henvisning til et slagord fra Obamas valgkamp.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PASSES PÅ: President Barack Obama blir passet på av Secret Service uansett hvor han er.
Larry Downing
KU KLUX KLAN ... Da Obama pekte ut Sonia Sotomayor som høyesterettsdommer, snakket høyrefløyen om Ku Klux Klan ...
JIM YOUNG
MOBBES OGSÅ: Førstedame Michelle Obama slipper ikke unna den rasistiske mobbingen fra de høyreekstreme kreftene i USA.
JONATHAN ERNST