Forskning.no skriver i dag at den samboende mannen frykter for livsstilen når bryllupsklokkene ringer, mens hans elskede sukker tungt ved tanken på festarrangementet.

De referer til funn gjort stipendiat Anne Reneflot ved Høgskolen i Lillehammer. Hun har studert samboere og deres forhold til ekteskap. Funnene er nylig publisert i en artikkel i det internasjonale tidsskriftet Demographic Research.

Reneflot har tatt utgangspunkt i en hypotese om at om samboende kvinner og menn har ulike interesser og motiver for å foretrekke samboerskap fremfor giftermål.

— Menn nøler, forteller Anne Reneflot til forskning.no. Det er noen variasjoner i forhold til om de har barn eller ikke, men i all hovedsak er samboende menn nølende til å inngå ekteskap.

Menn frykter at de som gifte vil gli inn i mer tradisjonelle kjønnsroller hvor mannen er hovedforsørger.

Når kvinner er i stuss om å gå fra samboerskap til ekteskap, så skyldes det i hovedsak alt maset med bryllupsfest og store kostnader. Det koster både penger og krefter, og kvinnene vet trolig hvem som må fikse det meste.

Derfor orker de ikke og bryllupsplaner blir utsatt. Særlig for småbarnsmødre, blir det til at man skyver på bryllupsplanene. Å planlegge bryllup er et overskuddsprosjekt.

Les hele saken på forskning.no: Nølende menn og fornuftige kvinner

SAMBOERSKAP ELLER EKTESKAP: Både menn og kvinner nøler med å gå fra samboerskap til ekteskp, men av ulike grunner.