Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at omskjæring av menn reduserer risikoen for å bli hivsmittet under samleie med kvinner med rundt 60 prosent.

Bare 30 prosent av verdens menn er omskåret, de aller fleste av religiøse og ikke helsemessige årsaker.

Menn som ikke er omskåret har to og en halv ganger så høy risiko for å bli hivsmittet av kvinnelige partnere, som omskårne menn, slår professor Robert Bailey ved universitetet i Illinois fast.

FN og andre organisasjoner nøler likevel med å fremme mannlig omskjæring som et effektiv middel i kampen mot hiv og aids, konstaterte Bailey under en internasjonal aidskonferanse i Sydney mandag.

– Man kan ikke annet enn å undre over om internasjonale hjelpeorganisasjoner og givere hadde kjempet om å gjøre denne metoden tilgjengelig for mange måneder og kanskje år siden, dersom det hadde vært snakk om et legemiddel eller en sprøyte, sa Bayley.

– Men ingen tjener penger på mannlig omskjæring, ingen andre enn de 4.000 som vil bli smittet i Afrika i løpet av morgendagen, sa Bailey som har forsket på effekten av omskjæring i Uganda, Kenya, Malawi, Zambia og USA.

Undersøkelser tyder på at en effektiv kampanje for å omskjære menn i Afrika vil kunne hindre tre millioner dødsfall de neste 20 årene.

Om bare halvparten av alle menn ble omskåret i enkelte områder av Sør-Afrika, som har en av de aller høyeste smitteratene i verden, ville antallet heteroseksuelle menn som hiv-smittes kunne reduseres med opptil 9 prosent de neste ti årene, sier Bailey.

– Vi må straks gjøre trygg, rimelig og frivillig omskjæring tilgjengelig, mener den amerikanske forskeren.