Du har sikkert lagt merke til dem. President Bush´ guttaktige grimaser og følelsesladde minespill. En gudegave for karikaturtegnere og amerikanske vitsemakere. Men kanskje ikke uttrykk for den største statsmannskunst?

— Definitivt ikke, slår kommunikasjonsrådgiver Live Bressendorf Lindseth fast. Hun jobber med lederutvikling, og er forfatter av boken «Vis meg ditt kroppsspråk - og jeg skal si deg hva du oppnår».

— George W. Bush har en særegen og veldig rik mimikk. Han uttrykker hele tiden veldig mange følelser. Men presidenten er som en liten gutt i en voksen kropp. Han klarer ikke å skjule gleden over å befinne seg i sentrum av verdensbegivenhetene, sier hun.

- Mangler ansiktskontroll

Lindseth mener det er påfallende hvor liten kontroll presidenten har over ansiktsmasken.

— Skal du oppnå noe i forhandlinger, er det en forutsetning at du mestrer ditt eget kroppsspråk. At du kan sette opp et pokerfjes. Bush mangler denne dimensjonen. Han virker nesten som en ulykke som venter på å inntreffe. Det sender ut signaler som skyver motparten unna i en konfliktsituasjon.

Kroppsspråk-eksperten synes det var interessant å se hvordan Saddam Hussein opptrådte under tv-intervjuet med CBS denne uken.

— Den irakiske presidenten var tydelig veldig bevisst på at han skulle opptre rolig, avbalansert, vennlig og imøtekommende. Han virket å ha en veldig kontroll, sier hun.

— Litt påtatt kontrollert, kanskje?

— Jo, det kan selvsagt bli for mye. Da lurer folk på hva vedkommende skjuler. Men jeg synes Saddam Hussein vant første runde av maskespillet.

- Cowboy

Kroppsspråk-eksperten synes det er fascinerende å se hvor guttaktig den amerikanske presidenten kan opptre.

— Bush klarer ikke å skjule sin tilfredshet over å befinne seg på toppen av maktpyramiden, sier hun.

Da er veien kort til kjekkas-fakter og arroganse.

— Han er veldig cowboy. Kul og glatt. På hjemmebane fungerer dette fremdeles. Amerikanerne synes han utstråler selvsikkerhet. Men i verden for øvrig oppfattes arrogansen som en overdreven tro på å representere «the winning team», tror hun.

— Sovnet Bush i diplomati-timen?

— Tror du han var til stede i hele tatt, da?

Jeltsin og Bondevik

En av Bushs mest kjente grimaser er den hvor han presser leppene sammen og skyter frem et markant underbitt (se bildet). Ifølge Lindseth tyder den ansiktsmanøveren på at presidenten ikke besitter den selvsikkerheten som han tilsynelatende utstråler.

— Slike grimaser viser som regel at folk føler de har tatt på seg for store sko.

Lindseth kommer knapt på storpolitikere med en tilsvarende livlig mimikk.

— Det nærmeste eksempelet er vel den russiske eks-presidenten, Boris Jeltsin. Han var det jo også rimelig artig å følge med på.

— Noen norske maktansikter som sprekker på samme måte?

— Statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykte noe av den samme barnslige gleden da han fikk president Bill Clinton på besøk. Bondevik strålte i Clintons nærvær.