• Terje Rød-Larsen opptrer ofte som en representant for Yasser Arafat; da kan han ikke være noen effektiv mekler. Han gir dessuten Norge et dårlig navn som aktør i fredsprosessen.

Det hevder Israels viseutenriksminister Michael Melchior overfor Bergens Tidende.

Vi møtte den tidligere overrabbineren i Oslo i Barcelona — på vei til EU- og Middelhavslandenes utenriksministermøte i Valencia. Melchior, sliten etter en strabasiøs flytur fra Canada, var bare delvis orientert om striden i regjeringen han er medlem av.

«Snakke med alle»

I motsetning til sin sjef Ariel Sharon mener Melchior at «vi må kunne snakke med alle». Likevel legger han ikke fingrene imellom i kritikken av Terje Rød-Larsen.

— I flere tilfeller har Rød-Larsen uttalt seg meget ensidig, ikke minst om hendelsene i Jenin. Her skjuler det kanskje største terroristnettverket i verden seg bak et menneskelig skjold - og så retter FNs representant kritikken for det som skjedde der ensidig på Israel!

Den israelske viseutenriksministeren understreker at han ikke har noe imot at folk kritiserer Israel.

— Men jeg meget lei meg for ensidigheten som hersker mange steder. Israel kjemper for sin eksistens mot en serie terrorbomber. Våre handlinger må ses i lys av det. Vi er i en fortvilt situasjon, sier Melchior.

Palestinsk stat

I går ettermiddag startet altså det to dagers utenriksministermøtet mellom EU og de øvrige landene rundt Middelhavet i Valencia. Møtet er et ledd i den såkalte Barcelona-prosessen, der målet er å bygge opp et langsiktig politisk, økonomisk og kulturelt samarbeid mellom landene i hele regionen.

— Jeg ser møtet i Valencia som meget viktig, ikke minst i situasjonen vi står i. Barcelona-prosessen er en oppbacking av det som igjen må bli fredsprosessen i Midtøsten. Jeg er overbevist om at det blir en ny fredsprosess og at det ender med en palestinsk stat, en stat jeg har sett nødvendigheten av lenger enn de fleste andre, sa Melchior til BT på vei til Valencia.

Arabisk utmarsj

Da han utpå kvelden gikk på talerstolen i byens vitenskapsmuseum, marsjerte de arabiske landenes utenriksministre ut i protest. De fikk et stykke på vei støtte av EU-kommisjonens utenriksansvarlige Chris Patten, som kom til pressesenteret for å kommentere dramatikken.

Melchiors overordnede, Shimon Peres, var ventet til Valencia i går kveld.

— Jeg ser frem til at han kommer. Vi må blant annet spørre ham hvorfor Israel nå systematisk ødelegger de palestinske myndighetenes infrastruktur, sa Patten.

Temperaturen i møtelokalene vil nok overstige de skarve 23 som ble målt utenfor i dag også.

«ENSIDIG»: - I flere tilfeller har Rød-Larsen uttalt seg meget ensidig, ikke minst om hendelsene i Jenin, sier Israels viseutenriksminister Michael Melchior til BT.