KJETIL ELSEBUTANGEN, NTB

Rundt 10.000 mennesker har siden 1976 mistet livet i den lite omtalte konflikten på nordspissen av Sumatra. Før våpenhvileavtalen ble inngått i desember i fjor ble rundt 100 personer drept hver måned i forbindelse med konflikten. Da våpenhvileavtalen var undertegnet, sank antall drepte, og det var et håp om en løsning på konflikten.

— Men partene har tolket våpenhvileavtalen veldig forskjellig og de har etter hvert gått i hver sin retning. Man fikk et inntrykk av at de stolte mindre og mindre på hverandre, sier Oberst Øyvind Dammen fra Forsvaret. Han har siden midten av februar vært i Aceh-provinsen som observatør for å overvåke våpenhvileavtalen mellom myndighetene og GAM fra desember 2002.

I april var antallet drepte igjen oppe i rundt 100.

Redde sivile

Offensiven i går er et resultat av sammenbruddet i fredssamtalene med separatistbevegelsen GAM i helgen.

Mens fallskjermsoldatene landet, bombet indonesiske fly GAM-baser. Ytterligere 700 marineinfanterister ble satt i land nær byen Lhokseumawe.

— Deres jobb er å ødelegge GAMs væpnede styrker helt ned til røttene, sa den militære sjefen Endriartono Sutarto, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De militære styrkene fikk grønt lys av president Megawati Sukarnoputri til å iverksette storoffensiven.

Øyvind Dammen ble forrige lørdag trukket ut på grunn av den spente situasjonen. Han kan fortelle om stor frykt i sivilbefolkningen.

— Da jeg dro ut fra Aceh var det en veldig spent situasjon. Man merket det på lokalbefolkningen. Etter mørkets frembrudd var det nesten ikke folk ute i gatene, sier Dammen, som nå er tilbake i Oslo.

Ber Norge legge press

Observatører regner med at GAM teller rundt 5.000 mann, som stort sett er lett bevæpnet. Indonesiske myndigheter har på sin side mobilisert 40.000-50.000 mann (soldater og politi). Likevel tror oberst Dammen at målet om å knekke separatistbevegelsen i løpet av seks måneder vil bli vanskelig.

— Det er ikke lett å slå ut en geriljabevegelse i jungelen, sier Dammen.

Faren er dessuten stor for at sivilbefolkningen vil havne i skuddlinjen mellom partene. Det norske Flyktningerådet, som sammen med tre andre organisasjoner har drevet med distribusjon av mat og nødhjelp til internt fordrevne i Aceh-provinsen, frykter at flere tusen mennesker vil bli drevet på flukt som følge av den siste offensiven.

Flyktningerådet ber norske myndigheter legge press på partene for å finne en fredelig løsning på konflikten. Også Dammen mener at situasjonen i Aceh krever at det internasjonale samfunnet engasjerer seg.

Den eksisterende separatistbevegelsen GAM ble opprettet i 1976, men de historiske røttene til Acehs uavhengighetskrav går atskillig dypere. Sosialantropolog Knut D. Asplund ved Norsk senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo, peker på at eliten innenfor GAM ser på Aceh som en selvstendig nasjon som kan vise til en rekke sultanater helt tilbake til 1100-tallet. Motstanden mot det nederlandske kolonistyret var også meget sterk i Aceh.

Ønsker bare fred

Siden Indonesias uavhengighet har Aceh på papiret hatt et visst selvstyre, men i praksis er det aldri blitt implementert. Innbyggerne i Aceh har følt seg forbigått av sentralmyndighetene i Jakarta, og ikke minst har de følt seg frarøvet inntekter fra provinsens rike kilder på naturgass, forklarer Asplund.

Asplund, som har jobbet mye med menneskerettigheter i Indonesia, sier separatistbevegelsen GAM har betydelig oppslutning i deler av Aceh-befolkningen på 4 millioner. Men han legger til at for mange er støtten til GAM mer en reaksjon på overgrep fra indonesiske styrker enn et uttrykk for et sterkt ønske om selvstendighet.

Observatør Øyvind Dammen tror innbyggerne i Aceh er mindre opptatt av hvem som styrer enn av at krigshandlingene opphører.

— Befolkningen ønsker fred. De ønsker å leve uten frykt, sier Dammen.

I SKUDDLINJEN: Acehsiske skolejenter passerer indonesiske soldater i en liten landsby utenfor byen Lhokseumawe. Det er stor fare for at sivilbefolkningen vil havne i skuddlinjen mellom separatistbevegelsen og den indonesiske hæren etter at fredssamtalene brøt sammen i helgen.

FOTO: REUTERS