Den muslimske misjonsbevegelsen Tablighi Jamaat har eid tomta i East End i London siden midt på 90-tallet. Da var det et fuktig og dystert industriområde, men nå har strøket fått et trendy tilfang av hippe kafeer og gallerier og like i nærheten pågår bygging av store anlegg til OL 2012.

Derfor vakte det sterke reaksjoner da planene om en «megamoské» for opp mot 70.000 besøkende ble kjent i fjor.

Nå forsikrer Tablighi Jamaat at «bare» 12.000 bedende skal få plass samtidig og at det normale besøkstallet blir langt lavere. I tillegg til moskeen skal anlegget ha et konferansesenter og en skole.

Valgkamp

Alan Craig presenterer seg som «det kristne valget» og prøver å gjøre moskeen til hovedsaken i valgkampen foran borgermestervalget 1. mai.

– Vi starter valgkampen her i Londons East End, på stedet for det som trolig blir Europas største moské, sier han i en valgkampvideo på You Tube på internett.

– Det er en hemmelighetsfull separatistisk sekt som går inn for moskeen, sier han.

Mange er enige. Islamskeptiske e-post-kampanjer sirkulerer over hele Storbritannia

På hjemmesiden til statsminister Gordon Brown der britene kan la sin røst høre, ble det lagt ut en protestliste mot moskeen i fjor. Rundt 300.000 personer skrev under det slurvete utropet med formuleringer som at moskeen «vil utløse grusom vold og lidelse» og «pengene bør i stedet brukes i helsesektoren»

Listen kunne spores til det erkekonservative partiet BNP, og både regjeringen og borgermester Ken Livingstone slo fast at debatten var full av løgner.

Åpen dør

Ifølge motstanderne av Tablighi Jamaat går bevegelsen inn for «islamsk verdensherredømme».

Men nå er det slutt på å være hemmelighetsfull. Nettstedet til Tablighi Jamaat har fått en presseavdeling, og i en brosjyre som distribueres i stort antall heter det at «vårt mål er at Londons befolkning som helhet skal hilse moskeen velkommen».

Kommende helg inviteres alle som ønsker det til å komme og se på tomta og stille spørsmål, og det skal bli flere slike muligheter underveis i prosessen, lover Tablighi Jamaat.

TOBY MELVILLE