Nøyaktig klokken 10.26 mandag formiddag landet Russlands president Dmitrij A. Medvedev på Gardermoen i et privatfly sammen med sin kone Svetlana.

Flyet landet på den militære delen av Gardermoen, et par kilometer unna hovedflyplassen. Ifølge NRK Nyheter sirkler helikopter i luften ved flyplassen og politioppbud er på stedet.

Med beina på norsk jord klokken 10:38

På flyplassen tar kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre i mot Medvedev. Her møtes han også av Norges ambassadør i Russland, Russlands ambassadør i Norge og ordføreren i Ullensaker kommune, blant annet.

Klokken 10:34, seks minutter etter at flyet fikk kjenning med norsk jord, kom Medvedevs følge ut av flyet, til en stor, ventende bilkortesje.

Klokken 10:36 rulles den røde løperen ut på flyplassen, og presseoppbudet på flyplassen venter i spenning på presidenten.

Klokken 10:38 kom president Medvedev med kone Svetlana ut av flyet og gikk ned trappene for å sette sine bein på norsk jord. Medvedev tok seg tid til litt smalltalk med kronprinsen på veien fra flyet og inn i limousinen han kjører i bilkortesjen fra Gardermoen og inn til Oslo for en offisiell mottakelse på Slottet.

Kronprinsen kjører også i den lange kortesjen inn mot hovedstaden. På Slottsplassen tas følget i mot av kong Harald, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit.

Ved 11-tiden marsjerer Kongens garde opp Karl Johan mot Slottsplassen hvor de inspiseres av vaktkommandøren før den russiske presidenten ankommer.

Et meget stort oppbud av gardister står nå stramt på geledd på Slottsplassen.

Nordområdene diskuteres

Presidenten er i Norge på et to dager langt statsbesøk med politiske møter og minnesmarkering for sovjetiske falne under andre verdenskrig på programmet. Nordområdene er blant de viktige temaene som står på planen, men flere ønsker også at Norge skal ta opp spørsmål om menneskerettigheter med den russiske presidenten.

Like før klokken 11 er det offisiell velkomstseremoni for presidenten på Slottsplassen, før han besøker Stortinget. Mandag spiser presidenten lunsj på Slottet, der både kong Harald, dronning Sonja og kronprinsparet deltar.

I kveld er det gallamiddag på Slottet, mens presidenten møter statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre i møte i morgen tidlig.

Russiske presidenter har to ganger vært på besøk i Norge, Boris Jelstsin for 16 år siden, og Valdimir Putin i 2002.

FLYET med president Medvedev og hans følge landet på Gardermoen i formiddag.
Larsen, H�kon Mosvold