Den russiske presidenten mener medlemskap i alliansen vil skade de to landenes forhold til Russland, og øke spenningene mellom dem.

– En noe kunstig inkludering av Georgia i NATO vil føre til en spiral av svært, svært negative konfrontasjoner, sa utenriksminister Sergej Lavrov fredag, etter at Medvedev hadde hatt møter med Georgias president Mikhail Saakasjvili og flere andre statsledere i landene i Samveldet av uavhengige stater (SUS).

Putin-linje

Det er første gang Medvedev deltar på et møte i SUS etter at han tok over som president i mai. Det var knyttet spenning til om Medvedev ville innta en mykere linje i forhold til Ukraina og Georgia enn hans forgjenger Vladimir Putin. Men det var få tegn til en endret linje under fredagens møter, skriver BBC.

Medvedev fikk sin georgiske kollega Mikhail Saakasjvili til å undertegne en avtale om ikke å bruke makt mot russiskstøttede separatister i utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia.

Georgia har anklaget Russland for å ville annektere Abkhasia. Begge parter hevder motparten forbereder maktbruk i regionen, noe som har skapt frykt for at det kan bryte ut krig. Men Saakasjvili og Medvedev ble enige om å fortsette diskusjonene, opplyste den russiske utenriksministeren fredag.

– Truer stabiliteten

Under møtet med Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko sa Medvedev at et NATO-medlemskap ville bryte med en vennskapsavtale mellom de to landene fra 1997, og true stabiliteten i forholdet mellom dem.

Medvedev har sagt at forholdet til tidligere Sovjet-republikker vil være et prioritert område i utenrikspolitikken, og følger dermed i sin forgjengers fotspor.

SERGEI KARPUKHIN