Overenskomsten mellom regjeringen og en rekke mediebedrifter, som ble gjort i fjor sommer, viste seg å være et effektivt middel til å hindre at offentligheten fikk vite noe om hvor prinsen befant seg i flere måneder.

Det faktum at han var sporløst borte fra kongelige familiesammenkomster og eksklusive nattklubber i London, ble ikke kommentert.

Landet i dag

Prins Harry landet lørdag trygt på britisk jord etter ti uker i Afghanistan. Både faren, prins Charles, og broren William var møtt fram for å ta imot 23-åringen, som dro i all hemmelighet til Sør-Afghanistan i desember

Lørdag måtte han returnere til hjemlandet etter at tausheten i mediene om soldatlivet hans i den afghanske krigssonen ble brutt.

Riktig å holde tett?

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om det var riktig av mediene å holde tett om risikoen prins Harry, den tredje i den britiske arverekkefølgen, utsatte seg for. Eksperter på medieetikk er skeptiske til at medier går med på selvsensur etter oppfordring fra myndighetene.

– Jeg synes ikke beslutningen om å vise tilbakeholdenhet oppfyller noen av kriteriene jeg mener er relevante for de unntaksvise tilfellene hvor en nyhetsorganisasjon dropper en sak, sier Bob Steele, som arbeider ved journalistskolen Poynter Institute i den amerikanske delstaten Florida.

Forsvarer beslutningen

Britiske medier forsvarer på sin side beslutningen om å godta selvsensur, og tabloidavisen The Sun skriver at den er stolt over å ha tatt del i avtalen med myndighetene.

– Da det ble klart at Harry ville bli sendt til Afghanistan, så ville ikke mediene være ansvarlige for å sette ham og soldatene sammen med ham i større fare. Så enkelt var det, sier Bob Satchwell, leder for redaktørforeningen Society of Editors.

Det var Satchwell som i fjor sommer forhandlet fram avtalen med britiske og enkelte utenlandske medier, på oppdrag fra det britiske forsvarsdepartementet.

Fikk møte prinsen

Som gjenytelse fikk britiske Press Association og Sky TV møte prinsen i Afghanistan, hvor de gjorde intervjuer og TV-opptak. I det øyblikket hemmeligheten var avslørt, ble stoffet gjort tilgjengelig for mediene som hadde gått med på å sensurere seg selv.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP var med på avtalen, og forklarer at den redaksjonelle ledelsen vurderte situasjonen på samme måte som når detaljer i militære operasjoner ikke blir rapportert, av hensyn til soldatenes sikkerhet.

– Hvis AP hadde gjort en spesiell innsats for å avsløre historien om at Harry var i Afghanistan, så ville resultatet vært at vi plasserte oss selv i nyhetene, sier redaksjonssjef for internasjonale nyheter John Daniszewski i et intervju med en av byråets egne journalister.

Avslørt av amerikansk nettsted

Det var det amerikanske nettstedet Drudge Report som til slutt avslørte at prins Harry kjempet mot Taliban-geriljaen i Sør-Afghanistan. Det konservative nettstedet er tidligere kjent for å ha vært først ute med å skrive om forholdet mellom USAs tidligere president Bill Clinton og Monica Lewinsky.

Det australske kjendismagasinet New Idea trykket en artikkel om Harry i Afghanistan for hele seks uker siden, men den gang var det ingen andre medier som plukket opp nyheten.

FRAKTET HJEM: Prins Harry reiste til Afghanistan i all hemmelighet, men ble fraktet tilbake til Storbritannia da nyheten om oppholdet hans i det krigsherjede landet ble kjent denne uken. FOTO: REUTERS/SCANPIX