Til nå, fredag kveld norsk tid, er det ingen av nettsidene til de store medieorganisasjonene i USA som har kastet seg på ryktene om at senator John Kerry skal ha hatt et forhold til en kvinne som ikke var hans kone.

Spørsmålet er imidlertid: Når skjer det?

NEPPE ER DET noe som kan være så ødeleggende for topp-politikere i USA som forlydender om at vedkommende har «lurt» konen.

Slike påstander trekker ikke den nymoralistiske nasjonen på skuldrene av. Kan man plusse på med andre «skumle» historier som manglende kirkegang, ukontrollert alkoholbruk, kanskje litt skattesnusk og manglende patriotisme, ja da trenger man ikke politiske argumenter.

Da kan man la motstanderen synke i sin egen gørr.

Kerry-saken synes å ha utspring i en slik strategi. Og det er neppe tilfeldig at den dukker opp akkurat nå.

Den på forhånd nederlagsdømte senatoren fra Massachusetts har hatt reneste parademarsjen gjennom 14 delstater. Tolv primærvalg og partimøter har sikret ham et sikkert grep om valgte delegater til Demokratenes landsmøte. Foran kommende tirsdags styrkeprøve i Wisconsin gir meningsmålingene ham en ny seier.

Han begynner å likne den som skal utfordre George W. Bush i det virkelige valget til høsten.

UBEHAGELIGE NYHETER kommer oftest som en overraskelse.

Slik de gjorde for Bill Clinton. Og slik de gjorde for Gary Hart.

For Bill Clinton dreide det seg om en «perlerad» av kvinnehistorier fra like før primærvalgene i New Hampshire i 1992 til nettstedet Drudge Report slo til med avsløringene om Monica Lewinsky.

Det endte nesten med riksrettssak mot presidenten for «upassende oppførsel».

Og det er nettopp Drudge Report som formidler nyheten om John Kerrys angivelige forhold på et ikke spesifisert tidspunkt til en kvinnelig journalist som nå skal befinne seg på et ikke nærmere angitt sted i Afrika. Som sannhetsvitner ramses opp nyhetsorganisasjoner i USA som skal «ha arbeidet med saken». Minst en av dem, Washington Post, har avsannet dette, men sagt at det arbeides med Kerrys bakgrunn.

Drudge Report har, til dette skrives, ikke kommet med flere detaljer, men skriver at «Kerry arbeider med sitt forsvar».

At Drudge Report har sine politiske sympatier et godt stykke ute på høyresiden i USA-politikken er i beste fall en dårlig bevart hemmelighet. Det er ikke alltid at nettstedets omgang med sannheten tåler etterprøving

VI SKAL IKKE LENGER tilbake i tid enn til 1987-88 for å finne parallellen til det som nå er i utvikling.

Den gang var det visepresident George H. W. Bush som skulle forsvare Republikanernes ære.

Hos Demokratene sto senator Gary Hart allerede våren 1987 frem som en kraftfull kandidat til å bli partiets utfordrer til Bush. På meningsmålingene ledet den høyt respekterte politikeren med 20 prosentpoeng på den nærmeste konkurrenten, og det var liten tvil om at han blant velgerne ble oppfattet som et reelt alternativ til Reagan-arvingen Bush.

Inntil 10. mai 1987.

Da avslørte Miami Herald, etter nitid undersøkende journalistikk på grunnlag av et anonymt tips der overvåking av Harts bolig i Washington DC inngikk, at Hart hadde et forhold til en ung kvinne — Donna Rice.

Det ble et medieras uten like, bedre ble det ikke da et av sladrebladene offentliggjorde bilde av Hart med Rice på fanget under en båttur til Bahamas-øyene. Av alle ting om bord i yachten «Monkey Business».

Jeg var i USA den gangen, og husker fortsatt godt den moralske forargelse hos kommentatorer, både i tv-kanalenes «snakkeshow» og i avisspaltene.

Hart forsøkte å reise seg etter skandalen, men trakk seg til slutt fra kampen om å bli partiets presidentkandidat. Han levde en heller anonym tilværelse i Senatet, men kom tilbake i nasjonalt søkelys da han etter 11. september 2001 ledet kommisjonen som gransket USAs terrorbekjempelse før 11.09 - et arbeid han har fått stor anerkjennelse for. I dag er det flere amerikanere som husker Gary Hart enn Michael Dukakis, mannen som ble Demokratenes presidentkandidat og led et smertelig nederlag for Bush.

Donna Rice profitterte ikke på den kortvarige berømmelsen, hun avslo tilbud fra mannfolkmagasinene Playboy og Penthouse om å la seg fotografere mer avkledd enn da hun satt på fanget til Hart. I dag leder hun, som nyfrelst konservativ, en kampanje mot pornografi på internett.

JOHN KERRY har tilsynelatende ertet på seg formidable politiske fiender.

Og de har ikke sett det som tilstrekkelig å kunne offentliggjøre bilder av Vietnam-motstanderen Kerry sammen med Jane Fonda - skuespilleren som av Nixon-administrasjonen ble utpekt nærmest som en «djevel i forkledning» på grunn av sin knallharde agitasjon mot Vietnamkrigen.

Et av spørsmålene som henger i luften, er imidlertid om USA har modnet så mye at utroskap blir tilgitt. Om Kerry skulle komme med noen innrømmelse.

I mellomtiden kan vi driste oss til å slå fast at skittkastingen i amerikansk valgkamp nok kommer til å nå nye lavmål.

FAVORITT - HVOR LENGE? John F. Kerry ønskes lykke til videre av pensjonert general 'Wesley Clark, som trakk seg fra kampen om å bli presidentkandidat. Men Kerry står overfor motstandere som kommer til å ta alle midler i bruk ...<br/> FOTO: BRIAN SNYTER, REUTERS