Det sa justisminister John Ashcroft på en pressekonferanse fredag, melder CNN.

Saken tok en dramatisk vending da FBI innrømmet å ha funnet flere tusen dokumenter som hans forsvarere aldri har fått se. Fem dager før McVeigh skal henrettes 16. mai, og seks år etter bomben han detonerte i Oklahoma City, mottok advokatene det omfangsrike materialet. McVeigh ble orientert av sine advokater torsdag.

— Vi har mye arbeid foran oss. Dette er meget bekymringsfullt. Her er vi seks år etter bomben, og mindre enn en uke før en henrettelse - jeg må si jeg er overrasket over at dokumentene dukker opp nå på et så sent tidspunkt, sier hans advokat Nathan D. Chambers. Han sa at han ville bruke helgen på å se på materialet og snakke med sin klient om hva han ville gjøre.

Saken er ekstra pinlig for FBI fordi McVeigh har oppgitt som eneste motiv sitt hat mot nettopp de føderale myndighetene. Det var derfor bomben ble plassert utenfor en føderal kontorbygning i Oklahoma City. 168 mennesker, deriblant 19 barn i en barnehage, ble drept.

McVeigh unnlot tidligere i vinter å bruke sine ankemuligheter, og han ga også opp sin mulighet til å søke president George W. Bush om nåde. Mange mente da at McVeigh ønsket å dø, og at han ønsket å fremstå som en matyr. Først i en bok som ble utgitt for et par måneder siden, innrømmet McVeigh at han sto bak bomben. Han hevdet han var alene om udåden. Hans tidligere kamerat, Terry Nichols er dømt til livstidsfengsel som medskyldig. Også hans advokater fikk de nye papirene tilsendt.

Ukjent nr.2 Dokumentene som nå er kommet for en dag består av både notater, bilder og båndopptak. Ifølge Washington Post inneholder de også materiale om en såkalt ukjent person nummer to som flere vitner mente å ha sett sammen med McVeigh, og som siden bomben har ført til spekulasjoner om at McVeigh ikke var alene. Siden sakens begynnelse har denne tvilen naget mange vitner og hans forsvarere, mens påtalemyndigheten har avvist dette på det sterkeste.

FBI sier det ikke er noe i materialet som sår tvil om skyldspørsmålet. Ifølge avisene skylder FBI på gammelt datasystem som noe av grunnen til at dokumentene ikke er blitt lagt fram tidligere. Ifølge FBI kom dokumentene for en dag da det ble bestemt at all informasjon om McVeigh-saken skulle samles på ett sted. Forespørsel gikk derfor ut til 40 lokalkontor over hele USA, og overraskende nok dukket nytt materiale opp.

Vantro Pårørende uttrykte vantro over de nye opplysningene.

— Dette er virkelig ille. Nå trodde vi at vi bare var fem-seks dager fra det hele, og så er det flere tusen sider med papirer som må gjennomgås, sier Kristi McCarthy, som mistet sin far i sprengningen, til CNN.

Paul Howell, som mistet sin datter, underer seg hvem det er de forsøker å straffe med dette - familiene eller McVeigh.(NTB)

MASSEMORDER: Timothy McVeigh har tilstått å ha sprengt bomben som drepte 168 mennesker i Oklahoma City. (Arkivfoto)