ANNE ÅNSTAD, NTBWashington

McVeigh (33) valgte i stedet å gi fengselsdirektør Harley Lappin et håndskrevet ark med alle versene av diktet "Invictus" av den britiske poeten William Ernest fra 1875. Det avsluttes med linjene: "I am the master of my fate. I am the captain of my soul". I brevveksling med journalister i Buffalo News, helt fram til denne helgen, sa han at døden var uunngåelig for menneskene han drepte.

— Jeg er lei for at så mange måtte dø, men slik er det dyriske mennesket. Idet man går inn, vet man hva det menneskelige tapet vil bli, sa han.

McVeigh har oppgitt sitt hat mot de føderale myndighetene som motiv for bomben som er den største terrorhandling på amerikansk jord i fredstid. Ifølge hans advokater mente McVeigh at han utførte en nødvendig militær aksjon.

Øyekontakt Ifølge de ti medievitnene som var til stede under henrettelsen i det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, tok McVeigh øyekontakt med alle vitnene som var samlet bak glassvegger rundt dødskammeret.

— Han døde med øynene åpne, og han forsøkte å få øyekontakt med oss alle. Han løftet hodet fra benken og nikket mot oss, sa Byron Ritz fra TV-stasjonen CBS på en pressekonferanse etterpå.

Medievitnene sa at henrettelsen ga et uvirkelig inntrykk av å være en operasjon - en renslig, klinisk affære.

Tre sprøyter Fengselsdirektør Harley Lappin sa etterpå at McVeigh var samarbeidsvillig og helt rolig. Tre typer gift ble sprøytet inn i det høyre beinet hans. Ifølge myndighetene virket den første avslappende, den andre lammet musklene, og den tredje stanset hjertet. Dødstidspunktet var kl 7.14 lokal tid.

— Jeg er glad jeg lever i et land som setter et eksempel med en sak som denne, sa Kathleen Treanor, en av de pårørende som valgte å se henrettelsen i en lukket TV-overføring i Oklahoma City. Hun mistet sin fire år gamle datter i eksplosjonen og følte at rettferdigheten nå hadde seiret.

Regnskap oppgjort President George W. Bush kommenterte også henrettelsen av den første føderale fangen på 38 år.

— En ung mann møtte den skjebnen han valgte for seg selv for seks år siden. I dag kan alle som ble berørt av ondskapen i Oklahoma City, hvile i forvissning om at regnskapet er gjort opp. Ifølge vårt lands lover, er denne saken nå avsluttet, sa Bush, som har møtt en storm av protester mot at USA fortsatt har dødsstraff.

— Det er ikke noe rimelig eller moralsk ved det vi har gjort i dag - å drepe et menneske, selv om det er Timothy McVeigh, sa hans advokat Robert Nigh etter henrettelsen.

Etter McVeighs ønske blir kroppen hans kremert og asken overlatt til advokatene som skal sørge for at den blir spredt på ukjent sted.

Ingen avslutning - Dette er ingen avslutning. Det vil det aldri kunne bli, men kanskje en avslutning av dette kapitlet, sa Larry Wicher, som mistet sin bror i bombeeksplosjonen.

1100 pårørende og ofre fikk tilbud om å se henrettelsen. 232 valgte å gjøre det, noen færre en forventet. Ti var ved loddtrekning trukket ut til å være til stede i Terre Haute.

Mange andre hadde i stedet samlet seg ved minnesmerket for bomben i Oklahoma City i de tidlige morgentimene mandag. Det nasjonale minnesmerket består blant annet av små og store stoler, en for hver av de 149 menn og kvinner og de 19 barna som ble drept. Det er blitt en turistattraksjon for byen.

Både tilhengere og motstandere av dødsstraff generelt har vært samlet i Terre Haute i helgen.

— Vi vil minnes de som døde av bomben, men vi ønsker ikke å minnes dem med mer død, sa Abe Bonowtiz, leder for en av organisasjonene som søker alternativer til dødsstraffen.

Les også: To fedre - to standpunkt

DØDSKAMMERET: I denne stolen fikk Timothy McVeigh dødssprøyten klokken 14.00 i dag. Arkivfoto: Reuters