— Gud har bare laget én John McCain, sa Joe Lieberman i går til et jublende landsmøte.

— Jeg er her for å støtte John McCain fordi landet mitt betyr mer enn partiet mitt.

Lieberman sa at han ville oppfordre demokrater og uavhengige til å stemme på John McCain.

— Noen av dere har aldri stemt på en republikaner, men dette er ikke et ordinært valg, dette er ikke ordinære tider, og John McCain er ingen ordinær kandidat.


Bush: — McCain klar til å lede

Lieberman ga også et uventet stikk til Barack Obama. Han kalte Obama en flott og veltalende ung mann, men sa at demokratenes kandidat ikke har vist vilje til tverrpolitiske løsninger. Han antydet dessuten at han ikke mente Obama var klar for presidentjobben med å si: «En dag vil han bli en god leder.»

McCain ville ha Lieberman Joe Lieberman har rett i at dette ikke er noe normalt presidentvalg. De siste par dagene har det minnet mer om en episo-de av «Ricki Lake», enn en kamp for verdens viktigste politiske embetet.

Så da var det vel heller ikke spesielt merkelig at Lieberman, som var Al Gores visepresidentkandidat i 2000 da George W. Bush vant hårfint, var hovedtaler i går, etter at Bush hadde talt tidligere på kvelden fra Washington.

Lieberman meldte seg ut av det demokratiske partiet og ble valgt som uavhengig senator i 2006. Han har vippestemmen i senatet, møter fortsatt med demokratene, og regner seg som demokrat.

The New York Times skriver på lederplass i dag at McCains valg av Sarah Palin er en brå avgjørelse «som gjenspeiler hans impulsivitet; en vill sjanse han tok etter at konservative aktivister advarte ham om at det vil bety fullstendig opprør i partiet hvis han valgte den han egentlig ville ha – senator Joe Lieberman.»

Patriotisme og Palin Patriotisme var temaet på republikanernes første skikkelige landsmøtedag, og slagordet «Country First» blinket på skjermene i Xcel Energy Center her i Minneapolis.

Både George W. Bush og tidligere senator Fred Thompson trakk frem McCains militærtjeneste og tid som krigsfange i Vietnam.

De trakk fram kandidatens mot, karakter og erfaring. Dette er på nåværende tidspunkt McCains sterkeste kort mot Ba-rack Obama.

— John McCains livserfaring har forberedt ham på de vanskelige avgjørelsene man må ta som president. John er klar til å lede dette landet, sa Bush, som talte til landsmøtet vis satellitt fra Det Hvite hus.

Bush har på noen målinger nå en popularitet på bare 26%. Det er historisk bunnrekord for en amerikansk president.

McCain er derfor i den delikate situasjonen at han må sørge for å presentere seg selv som en kandidat som vil ta en ny politisk retning, uten å direkte kritisere sin forgjenger.

Derfor ble det mange ganger i talene understreket at McCain og Palin er kandidater som vil reformere Washington. Det ble også ofte nevnt at Palin har kjempet mot korrupsjon, og opponert mot mer etablerte partikolleger i Alaska.

Lieberman ga også noe overraskende sin støtte til Sarah Palin, som på mange måter er hans politiske rake motsetning.

— Både McCain og Palin vil røske opp i Washington. Guvernør Palin er en leder, sa Lieberman.

Tror du Republikanerne vinner? Si din mening!

RICK WILKING / REUTERS
JONATHAN ERNST (ARKIV)