John McCain har dempet den negative tonen i valgkampen. I den siste TV-debatten onsdag nevnte han for eksempel ikke den radikale svarte presten Jeremiah Wright, som leder menigheten Obama tilhører. Obama har tatt fullstendig avstand fra Wright.

McCain er flere ganger er blitt tvunget til å forsvare Obama mot primitive utbrudd på republikanske valgmøter. Den siste uka har han vist sin grunnleggende anstendighet ved å dempe den stadig mer negative tonen som han og hans visepresidentkandidat Sarah Palin har lagt seg på mot Obama. I stedet fokusere han igjen på saker som den økonomiske krisen.

Særlig Palin tok på seg rollen som angrepshund på flere valgmøter i forrige uke. Hun stilte spørsmål ved hvem Obama egentlig er, og trakk fram den svært løse forbindelsen mellom ham og en gammel aktivist som støttet bombeattentater mot Pentagon i protest mot Vietnamkrigen på 60-tallet.

Det var etter at McCain falt kraftig bak Obama på grunn av den voksende finanskrisen og svake TV-opptredener, at republikanerne besluttet å kjøre en mer tøff og negativ valgkamp.

Men forsøket på å så tvil om Obamas karakter slo tilbake på McCains valgkamp. Frustrerte republikanere som plutselig innser at USAs neste president kan bli en svart mann, har i en rekke tilfeller kom med primitive, rasistiske og farlige utrop og drapstrusler mot Obama på valgmøter.

— Araber

På et valgmøte i Minnesota som hele USA fikk se på TV, sa en eldre kvinne som fikk mikrofonen, at hun ikke stolte på Obama fordi han var araber.

McCain som først nikket bekreftende til at han ikke var til å stole på, reagerte spontant på at han skulle være araber og avviste påstanden kontant.

— Nei, frue, han er en anstendig mann, en familiemann, som jeg tilfeldigvis er uenig med på viktige områder, sa McCain klart og tydelig.

I et annet tilfelle avviste han en mannlig tilhørers utsagn om at han var redd for Obama. McCain gjorde det klart at Obama er en anstendig mann som ingen behøver å være redd for om han skulle bli president.

Da McCain så ble buet på av sine egne tilhengere, sto han på sitt:

— Hør her, hvis jeg ikke trodde jeg ville bli en mye bedre president, ville jeg ikke stilt til valg, er det greit, sa han til enda mer applaus enn buing.

Noen episoder er enda verre, som da en tilhører i Florida ropte «Drep ham», og da lederen for republikanerne i Virginia beskyldte Obama for å ha venner som kaster bomber på Pentagon, på samme måte som Osama bin Laden.

Anstendig

McCain har en bakgrunn som uavhengig politiker med en grunnfestet anstendighet, ikke minst etter erfaringene som krigsfange i Vietnam.

Han ble selv rammet av skittkasting da rykter om at han hadde et svart barn utenfor ekteskap ble satt ut under primærvalgkampen mot George W. Bush i 2000 og ødela valgkampen hans.

Han lovte derfor at han ikke ville drive negativ valgkamp i år.

McCain var også imot fangeleiren på Guantanamo-basen, og han tok prinsipielt avstand fra bruk av tortur i avhør av terrormistenkte, slik Bush-administrasjonen gikk inn for.

Han gikk riktignok noe tilbake på dette ved inngangen til valgkampen for ikke å skyve fra seg de mest konservative kreftene i partiet.

Men at han nå demper den negative valgkampen, kan tyde på at han ble sjokkert over hva resultatet ble, og at den gamle anstendigheten fortsatt er der.

Reuters/CBS/Scanpix