Utenlandske journalister fikk ikke lov å ta seg frem til den enorme plassen som var åsted for studentprotesten som ble knust av de militære natt til 4. juni i 1989.

Politifolk som sjekket pass og ID-papirer, hindret også TV-kameraer i å filme heisingen av flagget som finner sted hver morgen.

I dagene frem mot den følsomme datoen har myndighetenes sensorer også stengt nettsteder som Twitter og Flickr og sladdet CNN når stoff om Kina sendes. Kjente dissidenter er isolert i sine hjem eller bedt om å reise ut av Beijing.

Les historien til partitoppen som ble fjernet

Alle tiltakene sikter mot å hindre enhver debatt eller organisert minnemarkering av massakren

I Macau ble en av de fremste studentlederne fra 1989, Wu’er Kaixi, som lever i eksil, nektet adgang. Han hadde planer om å melde seg for politiet i et forsøk på å vende hjem.

Sterk kinesisk misnøye

Kinesiske myndigheter misliker sterkt at USAs utenriksminister Hillary Clinton har bedt om en liste over ofrene på Den himmelske freds plass for 20 år siden.

– USA kommer med grunnløse anklager mot den kinesiske regjeringen. Vi uttrykker sterk misnøye, sier talsmann for utenriksdepartementet, Qin Gang.

Onsdag ba Clinton om en liste over alle som ble drept eller forsvant under massakren 3. og 4. juni 1989.

– Et Kina som har gjort enorme fremskritt økonomisk, og som er i ferd med å ta sin rettmessige plass i det globale lederskapet, må åpent granske de mørke hendelsene i landets fortid, sa Clinton.

KØ PÅ TIANANMEN: Som vanlig - kinesere i kø på Den himmelske freds plass.
DAVID GRAY
POLITI PÅ PLASSEN: Åstedet for massakren voktes torsdag av store politistyrker.
REINHARD KRAUSE