Da morgenlyset nådde den irakiske hovedstaden stod røyksøyler opp fra bombemålene. Et tidligere kongelig palass og et gjestepalass til president Saddam Hussein er lagt i ruiner.

De 1.500 målene som ble truffet av angrepene fredag blir oppgitt å være kommando— og kontrollsentere, sikkerhetsinstallasjoner, luftvernsystemer, samt steder relatert til masseødeleggelsesvåpen. Det opplyser amerikanske kilder til nyhetsbyrået AFP.

— Flyene tok av fra 30 luftbaser i flere titalls land og fem hangarskip, opplyste kilden.

Bønnerop over Bagdad

Tre bomberaid rammet Bagdad i løpet av natten. Tidlig natt til i dag ble mål i utkanten av Bagdad truffet av bomber eller krysserraketter av flere fly.

— Flyene flyr veldig lavt, forteller Reuters korrespondent Nadim Ladki.

Amerikanske krigsfly lastet med luft-til-luft-raketter og bomber tok av fra hangarskipet "Theodore Roosevelt" øst i Middelhavet tidligere på natten, meldte en AFP-journalist om bord på skipet. Flyenes mål ble ikke offentliggjort.

Ved 02.30-tiden var det pause i bombingen av den irakiske hovedstaden. Lyden av flysirener og raketter ble med ett erstattet av et rungende bønnerop. Bønnen bredte seg over den stille byen.

Idet morgenlyset kom rundt klokken 03.30 norsk tid i natt, lød luftvernsirenene på nytt. Reuters korrespondent Samia Nakhoul hørte to større eksplosjoner i Bagdad omtrent på dette tidspunktet. Ifølge al-Jazeera skal minst tre raketter ha blitt skutt mot Bagdad eller områdene i nærheten av byen.

Det bombetoktet kom etter daggry ved 05.30-tiden norsk tid.

Irakere overga seg

Iraks 51. divisjon overga seg til koalisjonsstyrker i Sør-Irak fredag, opplyser kilder i Pentagon. Øverst- og nestkommanderende for divisjonen kapitulerte på et ikke navngitt sted. Alle soldatene i divisjonen skal også ha lagt ned sine våpen. Militærkilder sier til New York Times at mange soldater rett og slett forlot postene sine, og at divisjonen gikk i oppløsning. Dette er første gang en sjef for en irakisk divisjon overgir seg. De irakiske styrkene har de siste ukene blitt pepret med flygeblader og propaganda, hvor de oppfordres til å kapitulere.

Normalt inneholder en irakisk divisjon 15.000 soldater, men siden Golfkrigen i 1991 har flere av avdelingene bare hatt halvparten så mange soldater.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa under en pressekonferanse fredag kveld at samtaler kontinuerlig pågår mellom amerikanske styrker og ulike irakiske avdelinger med tanke på overgivelse.

Australias forsvarssjef Peter Cosgrove sa fredag at australske styrker har overtatt et irakisk marinefartøy med 68 miner om bord. 50 irakiske soldater blir holdt som krigsfanger om bord på forsyningsskipet HMAS Kanimbla.

Tyrkiske styrker inn i Irak

1.500 tyrkiske soldater krysset i natt grensen til Nord-Irak, sier en tyrkisk militærkilde til Reuters. Styrkene gikk inn i distriktene Silopi og Hakkari. Ifølge militærkilden går de forut for en enda større innrykking. Både USA og de kurdiske gruppene som kontrollerer selvstyrte områder i Nord-Irak, er sterkt skeptiske til tyrkiske manøvrer som ikke er del av den USA-ledede krigføringen. Kurdiske kommandanter har hele tiden sagt at de er klare til å kjempe mot Tyrkias soldater, og USA advarer innstendig mot en ensidig tyrkisk intervensjon. Den vil nemlig også skape problemer for amerikanernes egen krigføring i Irak, melder NTB.

Den tyrkiske utenriksministeren Abdullah Gul sier bakkestyrker vil gå inn i Nord-Irak for å hindre at en strøm av kurdiske flyktninger kommer inn i Tyrkia.

Til tross for den amerikanske motstanden, sto Tyrkia fast på at de ville sende bakkemannskaper inn i kurdiskkontrollerte deler av Nord-Irak. Styrkene skal hindre "terroraktivitet", sa Tyrkias forsvarsminister Vecdi Gonul på en pressekonferanse sent fredag kveld.

BOMBET: Bagdad står i flammer etter de første rakettangrepene fredag kveld. <br/>Foto: Reuters