Utvandringen har ikke vært større i et enkelt år siden slutten av 1940-tallet. Tyske arbeidssøkere reiser til USA, Canada, Australia, Norge, Nederland, Østerrike og 194 andre land.

Tyskland har hatt utvandringsbølger også tidligere, men nå er det arbeidsledighet som er drivkraften mens den på 1800-tallet var fattigdom og på 1930-tallet var nazistenes terror. I noen områder av Tyskland er arbeidsledigheten over 20 prosent og det er lite håp om noen snarlig bedring av situasjonen. Siden gjenforeningen for 15 år siden har 1,8 millioner tyskere utvandret.

– Nå er det vanskelig for meg å forestille meg hvordan det må være å ha så stor arbeidsledighet, sier Karim Manske (45), som med to barn på lasset, flyttet til USA for åtte år siden.

Med barna på slep

I USA startet Manske sitt eget selskap og tilbyr konsulenttjenester.

– Jeg elsker eventyrlysten her og vil ikke vende tilbake til Tyskland, sier Manske.

Føderal statistikk viser at 150.667 tyskere flyttet utenlands i fjor. USA er favorittdestinasjon med 12.976 nye tyske innvandrere.

– Det er faktisk et betraktelig høyere antall tyskere som flytter utenlands, enn det som framgår av den offisielle statistikken, sier Klaus Bade, som er professor ved universitetet i Osnabrück.

– Dårlige muligheter for å finne jobb hjemme, er den viktigste grunnen til at de drar, legger professoren til.

Slutt på miraklene

Utvandringen er et tegn på at Tyskland økonomiske mirakel definitivt er over. På 1950— og 60-tallet var Tyskland en magnet for arbeidssøkende fra land som Tyrkia og Italia. Nå rekrutterer byggefirmaer i Nord-Italia arbeidskraft fra Tyskland.

Det meste av dagens utvandring kommer fra det som en gang var det kommunistiske DDR. Befolkningen i øst har sunket fra 16 til 14,7 millioner siden 1990.