97 mennesker er drept og 1.243 er såret, ifølge de offisielle tallene fra helsedepartementet. Men det reelle dødstallet kan være høyere.

– Vi frykter at dette tallet er lavt. Vi får rapporter om lik i gatene som ennå ikke er hentet. I tillegg har vi fått melding fra sykehuspersonale om at de er bekymret for mangel på mat og drivstoff, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Organisasjonen omtaler den humanitære situasjonen som meget kritisk. Det internasjonale Røde Kors sender hjelpemannskaper og en sykehusenhet til Osj, og håper å nå Jalalabad mandag.

Titusener på flukt

32.000 voksne og flere tusen barn har sluppet over grensa til Usbekistan, ifølge usbekiske myndigheter. Dersom man regner med alle barna, er det snakk om over 80.000 flyktninger, hevder en usbekisk politikilde.

Også representanter fra FN-organisasjoner er på plass ved grensen for å vurdere omfanget av problemet.

Mange flyktninger er barføtte og har ikke annet enn det de står og går i. Sårede er blitt båret til grensen. En gravid kvinne, som sier hun ble skutt i beinet fra et militærkjøretøy, har humpet seg fram på krykker.

Usbekistan har opprettet provisoriske leirer for å huse flyktningene, men skal nå ha stengt grensen.

Flyktningene hevder kirgisiske gjenger gjennomfører folkemord med støtte fra soldatene som er sendt for å gjenopprette orden i områdene.

– Hvorfor sender ikke Usbekistan inn hæren? spør en eldre mann.

Skytes på flukt

Kirgisiske gjenger setter fyr på hus og skyter beboerne i det de flykter, forteller Andrea Berg i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Sikkerhetsstyrkene har også fått ordre om å skyte med skarpt for å stoppe drap, plyndring og ildspåsettelser. Men de vender i stedet sine våpen mot usbekere, hevder medlemmer av folkegruppen.

– Dette er folkemord, hevder Takhir Maksitov fra organisasjonen Borgere mot korrupsjon.

Ifølge innenriksdepartementet er en frivillig styrke sendt til Osj fordi situasjonen er «kompleks og spent». Regjeringen hevdet sent lørdag kveld at hvis ikke uroen stoppes, kan den utvikle seg til en regional krig.

Et 24-timers portforbud ble innført søndag, dagen etter at det ble erklært unntakstilstand.

– Dreper oss ustraffet

Pensjonisten Habibullah Khurulajev (69), som holder seg i leiligheten sin i Osj, sier usbekere har bevæpnet seg med jaktgevær og satt opp barrikader i gatene for å forsøke å holde kirgisiske gjenger ute fra nabolaget. En bønn om militæreskorte for å hjelpe flyktninger til grensen mot Usbekistan er ignorert, hevder pensjonisten.

– De dreper oss og slipper ustraffet fra det. Politiet gjør ingenting. De hjelper dem å drepe oss. Det er ikke mange igjen å skyte, sier Khurulajev til nyhetsbyrået Reuters.

I Jalalabad ble brannmannskaper beskutt da de forsøkte å slukke en brann på det usbekiskdrevne Universitetet for folkenes vennskap.

Uroen brøt ut i Osj torsdag, før volden kom til byen Jalalabad lenger nord.

Flyr inn soldater

Myndighetene har sendt fem fly med soldater fra hovedstaden Bisjkek til Jalalabad, meldte regjeringens radiokanal søndag.

Den midlertidige regjeringen, som kom på plass etter voldelige opptøyer i april, ser ut til å ha innsett at den ikke klarer å få kontroll på egen hånd og har bedt Russland om å sende styrker. Men Russland har avvist dette, og har i stedet sendt en fallskjermbataljon for å beskytte russiske militæranlegg i landet.

Den avsatte presidenten Kurmanbek Bakijev og hans støttespillere anklages for å stå bak volden. Bakijev kommer selv fra Osj, men lever nå i eksil i Hviterussland. Han avviser anklagene.

VOLD: - De setter fyr på bygninger og skyter folk som flykter derfra, hevder Andrea Berg, som jobber for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Også flyktningene som har tatt seg til Usbekistan, forteller om forferdelige voldshandlinger i Osj, sør i Kirgisistan. Bildet er tatt fredag. FOTO: SCANPIX