President Viktor Jusjtsjenko har truet med å oppløse nasjonalforsamlingen bare ett år etter valget. Han er rasende over at regjeringen, som ledes av hans politiske rival Viktor Janukovitsj, har knyttet til seg parlamentarikere fra opposisjonen. Dermed har regjeringen økt sin støtte i nasjonalforsamlingen.

Parlamentarikere har ikke lov til å bytte fra ett parti til et annet i løpet av perioden de er valgt for, og Jusjtsjenko sa fredag at det politiske hamskiftet er ulovlig.

Jusjtsjenko trakk lørdag sitt kandidatur som fremtidig leder for det vestorienterte partiet Vårt Ukraina etter at partiet vedtok å støtte presidentens krav om at nasjonalforsamlingen må oppløses. Årsaken er ifølge analytikere at Jusjtsjenko har friere hender til å oppløse nasjonalforsamlingen når han ikke er knyttet til et spesielt parti.

Tusenvis av mennesker samlet seg lørdag i sentrum av Kiev for å delta i støttedemonstrasjoner for både Janukovitsj og Jusjtsjenko.

Om lag 30.000 personer møtte fram på Europa-plassen for å høre musikk og taler til støtte for Janukovitsj, mens Jusjtsjenkos tilhengere samlet seg på Uavhengighetsplassen 500 meter unna.