– Så langt har vi mellom 100 og 150 pågrepne. I tillegg kommer meldinger om at rundt 20 personer med innvandrerbakgrunn er blitt pågrepet for å ha ødelagt en jernbanevogn i Birkerød, sa politiets talsmann Flemming Steen Munch sent lørdag ettermiddag.

I Hillerød utenfor København gjennomførte politiet en massearrestasjon av en gruppe venstreradikale som kastet forskjellige gjenstander mot politifolkene, og som skilte seg ut fra de andre deltakerne i en ellers fredelig antirasistisk demonstrasjon.

Motdemonstrasjon

Både venstre— og høyreradikale grupper arrangerte demonstrasjoner i Hillerød i forbindelse med karikaturene av profeten Muhammed.

Høreekstreme Dansk Front klarte bare å samle knappe 30 mennesker til sin demonstrasjon. I en uttalelse sier gruppen at den reagerer på den danske elitens forsonlige holdning i møte med muslimske angrep på Danmark og det danske flagget.

Det var langt flere deltakere i den antirasistiske motdemonstrasjonen. En av arrangørene var ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Folkeparti, og enkelte av demonstrantene bar plakater som oppfordret til å «knuse naziene.»

Politiet valgte å holde de forskjellige gruppene atskilt. På et tidspunkt sto venstre- og høyreradikale om lag 50 meter fra hverandre og ropte slagord, men med et stort antall politifolk mellom seg.

Køller mot demonstranter

Tidligere lørdag støtte innvandrerungdom og politi sammen i København. Opptøyene oppsto mens en gruppe ungdommer med innvandrerbakgrunn demonstrerte på rådhusplassen i den danske hovedstaden. Et rykte om at flere høyreekstreme aktivister befant seg på hovedjernbanestasjonen, fikk en stor gruppe demonstranter til å sette av gårde dit.

Politiet rykket inn med en større styrke for å få kontroll over situasjonen, og brukte blant annet køller mot demonstrantene.

En gruppe på flere hundre muslimske ungdommer skal ha kastet brustein mot politiet, ifølge den svenske avisa Expressen. En kiosk skal dessuten ha blitt ramponert av demonstranter.

Politiet avviser et rykte om at det ble brent Koraner under demonstrasjonene lørdag.

– Vi vil gjerne sende dette entydige signalet ut: Det har ikke funnet sted noen som helst krenkelse eller brenning av religiøse ikoner som Koranen, flagg eller lignende, sier Munch.

Ifølge enkelte kilder var ryktene om at demonstranter brant Koranen, en av grunnene til at Danmarks og Norges ambassader i Syria ble angrepet og brent ned lørdag.

Ba om dialog

I Frederiksberg utenfor København ble det også holdt en demonstrasjon lørdag, med oppfordring om gjensidig respekt og dialog mellom religioner. En lignende markering ble i København, og her anslo arrangørene at et par hundre mennesker møtte opp.

En ny meningsmåling viser at danskene er delt mer eller mindre på midten når det gjelder synet på de omstridte Muhammed-karikaturene.

Ifølge målingen mener 47 prosent av danskene at avisen Jyllands-Posten ikke burde ha trykket tegningene som har utløst et voldsomt raseri blant muslimer i flere land.

46 prosent av de spurte mener imidlertid at avisen gjorde rett da de trykket de tolv karikaturene av profeten Muhammed.

DEMONSTRERER: Politiet pågrep over 100 personer i forbindelse med lørdagens demonstrasjoner i Hillerød i Danmark.
SCANPIX